A od tego lutego 2014r. jak pobiera świadczenie, to Wy opłacacie za nią składki.
Pani w KRUS ustało od grudnia 2012r. prawo do podlegania ubezpieczeniu w KRUS.
KRUS wlicza się do składek ZUS, tylko wtedy jak osoba jest już w wieku emerytalnym i stara się o emeryturę, to wtedy te lata składkowe w KRUS się doliczają - by uzbierać ten wymagany okres.
U osób w wieku produkcyjnym te składki zbiera się i liczy oddzielnie. Musisz kontynuować opłacanie składek tak jak Ci wskazał ZUS, jeżeli będzie przez ten czas osoba uprawniona do świadczenia.
nie nie opłacaliśmy bo czekaliśmy na pismo z ZUS jak wprowadzam składki ZUS to mi krzyczy, że nie należy opłacać. ale to program ustawa swoje. teraz jak cofnę się do stycznia 2013 raporty zerowe od kiedy wyrównanie ?
te 2 lata do opłacania to jest dlatego, że okres nieskładowy nie może być większy niż 1/3 okresów składkowych. Do stazu pracy zaliczyli więc z tych nieskładkowych tylko 1/3 tego co było oskładkowane. Jak się będzie zwiększał okres składkowy to zaliczą więcej z okresów nieskładkowych. Więc jak zaplacisz np. jeszcze składki np.za 2 lata---wystąp ponownie z pismem o przeliczenie i ponownie ustalenie za jaki okres oplacać składki
Pani ma śp od 2011 r, w 2014 w kwietniu przyszła i złożyła nowy wniosek ze względu na kontynuację orzeczenia wyszło, że Pani nie podlega już pod KRUS od 28 grudnia 2012 r. dowiedziałam się dopiero po piśmie, Pani zrezygnowała z KRUS aby otrzymać rentę po zmarłym mężu, wystąpiłam więc do ZUS o ustalenie ile Pani ma lat składkowych nie zgłaszaliśmy jej wczoraj przyszło pismo po 7 m, że okresem niezbędnym do uzyskania okresu ubezpieczeń jest okres opłacania składek przez 2 lata 7 miesięcy i 29 dni.