Napisano: 26 sty 2022, 18:17
Przecież ludzie składając wniosek piszą co jest głównym zrodłem ogrzewania i skoro tak uważają i podpisują " Oświadczam, że jestem świadoma/świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia ", to chyba na " ludziskach " ciąży obowiązek podania prawdziwych informacji w oświadczeniu, a nie na Pani, jako urzędniczce, bo skąd ma Pani wiedzieć. Zima jest, dostawią sobie piecyk gazowy albo farelkę ... i będziecie kombinowały.
Kto może uzyskać dodatek osłonowy w podwyższonej kwocie?
O dodatek osłonowy w podwyższonej kwocie (zgodnie z obowiązującym brzmieniem art. 2 ust. 6 ustawy o dodatku osłonowym) może ubiegać się wnioskodawca spełniający jednocześnie następujące przesłanki:
1) korzysta z jednego z wymienionych we wniosku (oraz ustawie) źródeł ogrzewania;
2) wskazane przez niego źródło jest głównym źródłem ogrzewania;
3) wskazane źródło ogrzewania jest zasilane węglem lub paliwami węglopochodnymi;
4) został uzyskany wpis do CEEB.
W przypadku gdy, którakolwiek z powyższych przesłanek nie została spełniona (np. nie uzyskano wpisu do CEEB; budynek korzysta z ciepła z sieci ciepłowniczej; budynek ogrzewany jest drewnem,
4
pelletem, gazem etc.), wniosek o przyznanie dodatku osłonowego powinien być rozpatrywany pod kątem ewentualnego przyznania kwoty dodatku osłonowego w podstawowych wysokościach (wskazanych w art. 2 ust. 5 ustawy o dodatku osłonowym).
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.