czy pracownik socjalny może odmówić współpracy z bardzo trudnym klientem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 20 sty 2014, 16:06

Czy ktoś występował z pismem do kierownictwa, że nie może prowadzić dalej klienta
~Bozena

Napisano: 20 sty 2014, 16:09

z automatu - zwolnienie.
Ma umieć pracować z trudnym klientem. I tyle..
~emilka

Napisano: 20 sty 2014, 16:12

Co to za pracownik socjalny. To właśnie z racji wykonywanego wykształcenia, wykonywanego zawodu ma on sobie umieć radzić z trudnymi przypadkami i trudnymi sytuacjami życiowymi. Do zwolnienia!!!!!!!!!!!
~ja

Napisano: 20 sty 2014, 16:16

jakiego zwolnienia ,a znacie powód dlaczego nie może dalej prowadzić klienta różne są sytuację u nas np.było tak,ze klient zakochał się w pracowniku socjalnym dziewczyna wręcz go się bała i co dalej miała go prowadzić.
~Iza

Napisano: 20 sty 2014, 16:18

Odmówić współpracy z tego powodu - bo trudny klient?
Chyba każdy pracownik socjalny ma na swoim terenie przynajmniej jednego lub kilku\" trudnych\"- tak to jest przynajmniej u nas ale nikt z tego powodu nie odmawiał współpracy.
Można poprosić o wyłączenie z prowadzenia np. gdy klientem jest rodzina to rozumiem.
Ale też trzeba znać bliżej sprawę, bo nie napisałaś na czym ta trudność polega.
~wwz

Napisano: 20 sty 2014, 16:21

spadaj emilka.
bozena, spróbuj najpierw porozmawiać z szefem i wyjaśnić, dlaczego wg ciebie nie możesz pracować z danym klientem. mając na przestrzeni lat wielu trudnych klientów wiem, że można dojść do ściany i nie ruszyć dalej. współpraca z takim klientem może nie mieć po prostu sensu i warto spróbować, by ktoś inny z nim spróbował sobie poradzić. co wcale nie znaczy, że poprzedni pracownik jest w jakiś sposób gorszy od następnego. po prostu tak się czasem dzieje i tyle. niestety decyzja należy do szefa. z mojego doświadczenia wynika, że lepiej, gdy klient sam stwierdzi, że jestem \"zły\" i napisze o zmianę pracownika. nie raz już tak miałem. co też ludziska potrafią za niedorzeczne bzdury powypisywać w takim piśmie... w każdym przypadku, pomimo braku stwierdzenia uchybień w mojej pracy z klientem (rozpatrywane to było w trybie skargowym), szefostwo przychylało się do wniosku klienta dla świętego spokoju, co w mojej ocenie nie jest jednak właściwym podejściem, jeśli chodzi o konsekwentne postępowanie z klientem.
~p

Napisano: 20 sty 2014, 16:27

Oczywiście, że może. Podobnie jak lekarz może nie podjąć leczenia trudnego przypadku, a policjant odmówić ścigania szczególnie niebezpiecznego przestępcy.
~klara

Napisano: 20 sty 2014, 16:33

Powinnaś wystąpić do kierownika na piśmie, uzasadnić swoję prośbę a kierownik winien wytypować innego pracownika do prowadzenia takiego klienta. Ty natomiast zastąpisz kogos jak u innego wystapi taki problem. Zwolnienie swiadczyłoby o głupocie przełożonych i braku kompetencji.
~Lolo

Napisano: 20 sty 2014, 16:43

tak , tak..a prokurator odmówi ścigania..
( no chyba- że to rodzina;)

ps. oczywiście ~p - jak nic kombinuje z jakimiś pismami ..

~emilka

Napisano: 20 sty 2014, 16:51

oj biedny ..na piśmie do kierownika...napisze stan coma lub, że nastąpił impas w sprawie
~emilka

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x