czy przysługuje zasiłek stały
czy przysługuje zasiłek stały
Pan miał przyznaną rentę w drodze wyjątku z ZUS, od grudnia 2015r trafił do ZOL-u, od marca 2016r ZUS wstrzymał wypłatę renty motywując, iż renta w drodze wyjątku nie przysługuje w placówce z całodobową opieką, za okres od grudnia 2015 do lutego 2016 naliczył świadczenie nienależnie pobrane. Czy możemy Panu przyznać zasiłek stały?
Re: czy przysługuje zasiłek stały
Przesłanki do przyznania zasiłku stałego w przypadku osoby samotnie gospodarującej (twój klient prowadzi samodzielne gospodarstwo domowe i jest pełnoletni):
1. dochód poniżej 634 zł,
2. całkowita niezdolność do pracy, tj. osiągnięty wiek emerytalny lub orzeczenie o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności.
Myślę, że znasz już odpowiedź na zadane przez siebie pytanie.
Pozdro
1. dochód poniżej 634 zł,
2. całkowita niezdolność do pracy, tj. osiągnięty wiek emerytalny lub orzeczenie o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności.
Myślę, że znasz już odpowiedź na zadane przez siebie pytanie.
Pozdro
Zgadza się, ale problem tkwi w tym, że Pan teoretycznie posiada prawo do świadczenia z ZUS, posiada decyzję o wstrzymaniu wypłaty, a nie - odebraniu świadczenia.
Z tego, co ja wiem, to jak ktoś idzie do ZOL-u, to MOPS odbiera mu zasiłek stały. Inaczej jest, jak idzie do DPS-u, wtedy zasiłek zostaje (zabierają 70% dochodu).
TAK- należy przyznać zasiłek stały, klient spełnia kryteria
Oprócz czy przysługuje zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
pytanie 500+
CAS do korekty
Wniosek
Utrata dochodu-jakie dokumenty
Pomocy bo nie umiem
500plus i utrata dochodu
500+ a mieszkania
Ubezpieczenie zdrowotne
Do kiedy jest Program POPŻ?
wstrzymanie decyzji
zasiłek stały po utracie świadczenia pielęgnacyjnego
usługi opiekuńcze - Pomocy