Czy przysługuje zwrot za wiecej niż 21 dni nieobecnści w DPS-ie? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 08 cze 2010, 15:45

Interesuje mnie,czy ktoś miał zwrot za więcej niż 21 dni nieo becnosci mieszkańca w DPS-ie, jak się ma wg Was przepis,do sytuacji jeśli osoba np. przebywa 4 m-ce w Szpitalu,a DPS, mówi,ze zwracają tylko za 21 dni. Czy ktoś otrzymal zwrot wiekszy niż te ustawowe 21 dni, jeśli tak to na mocy jakich przepisów-proszę podajcie.
~Jolka

Napisano: 08 cze 2010, 15:55

Tylko 21, chyba, że na przełomie roku, to wtedy na każdy rok 21. A sama nieobecność może być dużo dłuższa.
Pozdrawiam.
~jan

Napisano: 08 cze 2010, 16:04

Tak,ale art.64 ust.mówi,że w szczególnych przypadkach,mozna domagać się zwrotu na wniosek, czy komuś się może już udalo?, bo mam wrażenie,że DPS, tylko chetnie biorą forsę, i chętnie pozbywaja się chociażby do Szpitali podpopiecznych.
~Jolka

Napisano: 08 cze 2010, 16:05

Tak,ale art.64 ust.mówi,że w szczególnych przypadkach,mozna domagać się zwrotu na wniosek, czy komuś się może już udalo?, bo mam wrażenie,że DPS, tylko chetnie biorą forsę, i chętnie pozbywaja się chociażby do Szpitali podpopiecznych.
~Jolka

Napisano: 08 cze 2010, 16:40

w art 64 mowa jest o zwolnieniu z ponoszenia opłaty za pobyt w DPS, a o zwolnieniu decyduje ops.
~dytko

Napisano: 08 cze 2010, 16:49

O zwolnieniu nie decyduje ops, tylko dyr.DPS-u, jeśli oczywiście uzana za zasadne,lub gmina,a wiadomo,że nie uzna,bo mu sie opłaci brać pieniądze, a opiekować się nie musi pensjonariuszem -chore prawo!
~Jolka

Napisano: 08 cze 2010, 16:52

Mieszkaniec może w tym przypadku wnioskować do OPS o częściowe lub całkowite zwolnienie z odpłatności z powodu długotrwałej choroby tj. Art.64 pkt 2.
Tak mówi równiez ministerstwo. Mam odpowiedź bo pytałam, ale odrazu zaznaczam że nikomu nie wyślę bo mam tylko w formie papierowej.
~Dorota

Napisano: 08 cze 2010, 17:05

Ministerstwo nie może inaczej mówic, skoro ustawa stanowi tak,a nie inaczej.Natomiast jaka pozostaje droga w przypadku, gdy ustawa i Ministerswto mówią ,że można zwolnic,lub częściowo, a dyr.dps, czy gmina inaczej, co wtedy.......?, przecież to jest jawne okradanie starszych schorowanych często ludzi, którymi dps, powinny sie opiekowac,a nie robia tego, bo wolą latwiejszą i dla nich wygodniejszą drogę,a przy tym mają w sumie pieniadze co miesiąc za nic jeśli dana osoba przebywa dlugo w szpitalu.Te nasze państwo jest chore.Powinni znowelizować i to jak najszybciej tą ustawę, poslowie chyba nie wiedzą co czynią-skoro podpisują tak krzywdzące dla ludzi ustawy.
~Jolka

Napisano: 09 cze 2010, 9:01

Dyrektor DPS może sobie mówić co che - nieważne. Istotne co mówi OPS. Mieszkaniec nie zwraca się do dyrektora DPS z wnioskiem o częśćiowe lub całkowite zwolnienie z odpłatności tylko do OPS. Do obowiązku DPS należy jedynie wykonanie decyzji jaką wyda OPS.
~Dorota

Napisano: 09 cze 2010, 9:04

jeśli z wydana decyzją mieszkaniec się nie zgodza to oczywiści służy jej odwołanie. Z reguły SKO w mniejszej lub większej części przychyla się do strony odwołującej się.
~Dorota

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x