czy przyznać zaliczkę w październiku - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 05 paź 2008, 20:51

jak w temacie - wniosek złożony u komornika we wrześniu, do mnie wpłynłą 2 października czy przyznać zaliczkę w związku z art.41 ustawy o pomocy...
podobno na szkleniach mówią , że zaliczki nie przyznawać po 1 października bo wygasły przepisy. Ale art.41 przejściowy mówi, że jeśli prawa do zaliczki osoba nabyła przez wejściem w życie ustawy o pomocy... to należy sprawę rozpatrzyć na podstawie dotychczasowych przepisów. Więc jak?

ewentualnie jesli wypłaci się zaliczkę w październiku to co ze sprawozdanie0m0, bo z zaliczki za IV kwartał chyba juz nie. a co ze zwrotami zaliczki w październiku od komorników, nienależne, gdzie je ując, wie co kto?
~art

Napisano: 05 paź 2008, 21:17

Ja nie przyznaję zaliczki alim. w pażdzierniku. Brak przepisu. Art. 41 owszem, ale do zmiany np. wysokości zaliczki na Ix, bo prawo do zaliczki ustaliłam wcześniej. Na wniosek zlozony u komornika we IX, który wppłynął do Ciebie w X nie możesz przyznać zaliczki bo to decyzją ustalasz prawo do zaliczki, a decyzję wydasz w X (nie możesz zresztą bo brak przepisu prawa). Jesli chodzi o sprawozdanie za ostatni kwwartał to na szkoleniu mówili, że na bank będzie zmiana do ustawy.
~A

Napisano: 05 paź 2008, 22:48

Moja kierowniczka była na szkoleniu z Podgórskim i twierdził on że przyznajemy zaliczkę bo ważna jest data wpływu u komornika a ta ma być przed 1 X br.
~Alina

Napisano: 05 paź 2008, 23:11

no właśnie (podgórski :)). ~A utwierdził(a) mnie w przekonaniu że nie można przyznać zaliczki (faktycznie prawo a uprawnienie to 2 inne rzeczy - prawo przyznane decyzją, a tej po 1 X nie można wydać. No ~A o jakiej zmianie mówisz np. podwyższenie alimentów i decyzja zmieniająca?
~art

Napisano: 06 paź 2008, 12:36

nie można przyznać - brak ustawy.
~Yosemita Sam

Napisano: 08 paź 2008, 21:58

No to co zrobic w takim przypadku, jesli mam wniosek który komornik przekazał do mnie 30 września
pozostawic bez rozpatrzenia?
Jaka podstawa prawna?
wyadac decyzje czy jakies postanowienie??????????
~BAS

Napisano: 08 paź 2008, 23:06

sama jestem ciekawa jaką datę będzie miała moja decyzja w sprawie zwrotu zaliczki. Zwrot dostałam 2 października , a do tej pory decyzji nie mam:))) znając życie będzie data wsteczna:)))
~Bożena

Napisano: 09 paź 2008, 9:59

BAS umarzasz postępowanie na podstawie art. 105 kpa w związku z art. 47 FA
Bożena zwrot zaliczki po wyroku TK to całkiem inna sprawa.
~Yosemita Sam

Napisano: 12 paź 2008, 13:50

Już mnie nawet nie śmieszą takie \"Bożeny\"... Nie dość, że toto dostało \"zwrot zaliczki\" (jaki \"zwrot\" ?), to jeszcze pewnie decyzję odebrała mamusia-teściowa-wujenka-gach (niepotrzebne skreślić), albo leży na poczcie nieodebrana i dopiero, jak człowiek pomacha decyzją z podpiętą zwrotką, to usłyszy co najwyżej \"A, rzeczywiście, coś tam było...\"
~CKM

Napisano: 12 paź 2008, 14:44

Ja przynajmnie podpisuję się swoim imieniem, i już tez przestały mnie śmieszyc twoje głupie docinki i chamskie teksty.Może czas zmienic forum? Wydaje mi się że tu wchodzą dorośli ludzie ale ty pewnie się do nich nie zaliczasz.
~Bożena

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x