czy słusznie dostałam odmowę? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 14 cze 2016, 18:52

napisałam podanie 1 czerwca o zasiłek, do 20 maja byłam na chorobowym ze ZUSU. wywiad był 9 czerwca a dzisiaj dostałam odmowną decyzję. Za maj policzono mi zasiłek chorobowy 1000 zł chociaż miałam tylko do 20 maja przyznany decyzją.Jeszcze 7 czerwca ZUS przekazał mi chorobowe 320 zł
Dlaczego dostałam odmowę, przecież chorobowego już nie posiadam, czy słusznie?
klientka

Napisano: 14 cze 2016, 20:24

czy może ktoś z państwa mi wyjaśnić.
klientka

Napisano: 14 cze 2016, 21:40

Skoro podanie bylo w czerwcu to slusznie pracownik socjalny wzial dochod za maj, odmowa jak sie domyslam z przekroczenia dochodu. Dochod utracony dopiero bedzie w czerwcu bo wtedy ostatni raz Pani otrzymaymala faktycznie pieniadze z Zus.
lusiaa8

Napisano: 15 cze 2016, 7:59

Moim zdaniem nie powinna być odmowa. Skoro zasiłek był tylko do 20 maja, to w czerwcu potraktowałabym go już jako dochód utracony i przyjęła dochód z bieżącego miesiąca czyli 320 zł. Trzeba szeroko rozpatrzeć ten przypadek i zawsze mieć na uwadze dobro klienta. Za 320 zł w czerwcu zapewne trudno będzie przetrwać. Radzę się odwołać do SKO, chociaż to potrwa miesiącami ale wtedy Ośrodek też będzie wiedział jak na przyszłość rozpatrywać takie sprawy.
jawka21

Napisano: 15 cze 2016, 8:13

jak wyżej - dochód przyjmujemy 320zł chyba że pr. socj. wystawiłby decyzje przed otrzymaniem kwoty w czerwcu tj 320zł :)
T. Franek

Napisano: 15 cze 2016, 8:13

Twoje błędne zdanie nas nie interesuje jak możesz wprowadzać ludzi w błąd podanie w czerwcu dochód za maj.
Odmowa była słuszna skoro dochód przekroczył
Iza1

Napisano: 15 cze 2016, 8:38

U nas też odmowa. Utracony dopiero czerwcowy - przy wniosku z lipca

Gdy klient się nie zgadza z decyzja - zawsze można sie odwołać, klientko:)
kolo32

Napisano: 15 cze 2016, 9:12

Ponadto nie wiemy co w czerwcu? może zasiłek z PUP ? więc żadnej utraty nie ma
ninka123

Napisano: 15 cze 2016, 16:33

kiedyś fachowych porad udzielał pan Rajski, ale ostatnio go nie widać.
Iwona K.

Napisano: 16 cze 2016, 7:42

klientka pisze:Dlaczego dostałam odmowę, przecież chorobowego już nie posiadam, czy słusznie?
Uzasadnienie powinno się znaleźć w decyzji. Najpierw należy ja wnikliwie przeczytać i ewentualnie zadać pytanie dokładnie opisując sytuację.
Ponadto jest za mało danych aby jednoznacznie się wypowiedzieć w sprawie.
grand

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x