czy taki macierzyński to uzysk? - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 5    [ Posty: 44 ]
Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??

Napisano: 09 wrz 2015, 8:34

to że można nie podlea dyskusji, chodzi o to czy taki macierzyński po przerwaniu wychowaczego mamy doliczać czy nie ?????
Gość

Napisano: 09 wrz 2015, 8:41

przecież ci już to każdy 10 razy napisał
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2015, 8:52

Gość pisze:jeżeli pracodawca napisał, że przebywa na urlopie macierzyńskim, to juz nie jest na urlopie wychowawczym, ponieważ nie można przebywać jednocześnie na dwóch urlopach,

ponadto, jezeli chodzi o dodatek z tyt. urlopu wychowawczego to się nie należy od dnia urodzenia dziecka, ponieważ od tego dnia uprawniona jest do zasiłku macierzyńskiego, a dodatek z tyt. urlopu wych. nie przysługuje osobie uprawnionej do zasiłku macierzyńskiego
nie mam juz pomyslu na to jak ci wytlumaczyc, ze twoja pani niekoniecznie przebywa (a nawet prawie na pewno nie przebywa) na URLOPIE macierzynskim - tylko na ZASILKU macierzynskim..a pracodawca po prostu nie widzi w tym roznicy, chociaz ona jest:) jesli kobieta miala udzielony urlop wychowawczy do lutego 2016 i urodzila dziecko kolejne w sierpniu 2015 a pracodawca napisal ze od dnia urodzenia dziecka przebywa ona na urlopie macierzynskim - to nie moze to byc prawda:) ta kobieta jeszcze przed urodzeniem dziecka musialaby przerwac wychowawczy, a jesli tego nie zrobila to w dniu urodzenia dziecka stala sie uprawniona do zasilku macierzynskiego w trakcie przebywania na urlopie wychowawczym...i w takiej sytuacji nie nalezy doliczac uzysku z macierzynskiego bo nie ma zakonczenia urlopu wychowawczego
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2015, 10:01

to pi
kb pisze:
Gość pisze:jeżeli pracodawca napisał, że przebywa na urlopie macierzyńskim, to juz nie jest na urlopie wychowawczym, ponieważ nie można przebywać jednocześnie na dwóch urlopach,

ponadto, jezeli chodzi o dodatek z tyt. urlopu wychowawczego to się nie należy od dnia urodzenia dziecka, ponieważ od tego dnia uprawniona jest do zasiłku macierzyńskiego, a dodatek z tyt. urlopu wych. nie przysługuje osobie uprawnionej do zasiłku macierzyńskiego
nie mam juz pomyslu na to jak ci wytlumaczyc, ze twoja pani niekoniecznie przebywa (a nawet prawie na pewno nie przebywa) na URLOPIE macierzynskim - tylko na ZASILKU macierzynskim..a pracodawca po prostu nie widzi w tym roznicy, chociaz ona jest:) jesli kobieta miala udzielony urlop wychowawczy do lutego 2016 i urodzila dziecko kolejne w sierpniu 2015 a pracodawca napisal ze od dnia urodzenia dziecka przebywa ona na urlopie macierzynskim - to nie moze to byc prawda:) ta kobieta jeszcze przed urodzeniem dziecka musialaby przerwac wychowawczy, a jesli tego nie zrobila to w dniu urodzenia dziecka stala sie uprawniona do zasilku macierzynskiego w trakcie przebywania na urlopie wychowawczym...i w takiej sytuacji nie nalezy doliczac uzysku z macierzynskiego bo nie ma zakonczenia urlopu wychowawczego
to powyżej pisał jakiś inny gość hehe
u mnie jest zaswiadczenie o urlopie macierzyńskim od pracodawcy od dnia porodu mimo iż wcześniej miałam zaśw. o urlopie wych do lutego, czyli możliwe że przerwała ten wychowawczy... i w tej sytuacji doliczam zasiłek macierzyński czy nie??
Gość

Napisano: 09 wrz 2015, 10:10

Musisz ustalić czy przerwała, w urzędzie się nie prowadzi postępowań na podstawie "możliwe, że".
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
Starszy inspektor
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2015, 10:12

Gość - no mnie takie zaswiadczenie by zastanowilo :) jelsi od dnia porodu jest na urlopie macierzynskim to kiedy zdazyla zwrocic sie do pracodawcy o wczesniejsze zakonczenie urlopu wychowawczego i czemu akurat od tego dnia, w ktorym miala urodzic dziecko kolejne? , rodzac? :) i po co mialaby to robic ? jesli uznasz,ze zakonczyla wychowawczy to musisz jej doliczyc uzysk...a skrzywdzisz ja jesli to nieprawda (nikt kto przebywa na wychowawczym i jest w ciazy nie wraca do pracy w dniu urodzenia kolejnego dziecka:) najwyzej szybciej - bo chce skorzystac z zasilku chorobowego bedac w ciazy;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2015, 10:18

no poważnie mam takie zaswiadczenie od pracodawcy..
teraz nie wiem co zrobic bo jak doliczę to im przekroczy.. tylko czy zasiłek macierzyński w trakcie zatrudnienia jest uzyskiem?
Gość

Napisano: 09 wrz 2015, 10:21

Tu nikt nie wątpi w to czy je masz fizycznie, tylko, czy to zaświadczenie jest zgodne z prawdą. Widziałem różne wygibasy i bzdury wypisywane przez pracodawców. Ty masz ustalić stan faktyczny - możesz zadzwonić do tego pracodawcy, możesz pismo napisać, cokolwiek.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
Starszy inspektor
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2015, 11:15

no ok ale jeśli potwierdzi to doliczać czy nie??
pytam bo jeśli nawet teraz sie okaze, ze jest nadal urlop wych to i tak się skonczy w lutym wiec wtedy bedę się zastanawiała czy doliczać zasiłek macierzyński w trakcie trwania zatrudnienia do dochodu??
ale czy ktoś mi może odpowiedziec już dzisiaj : doliczac czy nie??

bo ja już zgłupiałam art. 3 pkt 24 lit a- uzyskanie spowodowane zakonczeniem urlopu wych. -doliczać
lit h- uzyskanie zasiłku macierzyńskiego po utracie zatrudnienia - czyli jakby tego w trakcie zatrudnienia nie doliczac
Gość

Napisano: 09 wrz 2015, 11:27

kb dobrze prawi, jak zakończy się wychowawczy to wszystko jest uzyskaniem a macierzyński zasiłek na urlopie wychowawczym nie jest uzyskaniem. Urlopu wychowawczego nie można mylić z dodatkiem z tyt. opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego, który nie przysługuje w okresie korzystania z zasiłku macierzyńskiego.
paweł0

Strona 4 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x