czy to już jest dochód utracony? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 wrz 2015, 13:04

Rodzina 3 osobowa, mąż pracuje
w sierpniu otrzymał wynagrodzenie - 2000 zł
we wrześniu otrzymał wynagrodzenie - 500 zł (ostatnie, za kilka dni przepracowanych w sierpniu, 05.VIII koniec umowy o pracę)
Czy już we wrześniu traktować to jako utracony i wliczyć te 500 zł czy mogę jako utracony potraktować to dopiero w październiku - i wtedy wliczyć 0 zł z października?
Xman

Napisano: 10 wrz 2015, 13:11

według mnie utracony dopiero w październiku
aaaa

Napisano: 10 wrz 2015, 14:58

według mnie - jeśli podanie wpłynęło we wrześniu a ostatnie wynagrodzenie otrzymał za sierpień, to wrześniu bierzemy dochody za wrzesień - patrz - art.8 ust.3 ustawy "w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony"
666krewetek

Napisano: 10 wrz 2015, 15:27

nie ma tu mowy o dochodzie utraconym. wniosek złożył we wrześniu, a w tym miesiącu już uzyskał wynagrodzenie. dochód więc normalnie z miesiąca poprzedzającego, czyli sierpnia.
jeśli zgłosiłby się w październiku, bez źródła dochodu, to w takim przypadku byłby dochód utracony.
p..

Napisano: 10 wrz 2015, 17:41

Dziękuję za odp.
Po Waszych wpisach i kilkukrotnym przemyśleniu tematu - jestem przekonany co do braku utraty we wrześniu. Utrata nastąpi dopiero w październiku.
Zawiesiłem się na chwilę na tym temacie ponieważ ostatni fragment pensji wypłacony we wrześniu niejako narzuca myśl, o utracie dochodu. Faktycznie klient straci to źródło utrzymania (nie będzie go miał) dopiero w październiku. We wrześniu nadal ten dochód ma (mniejszy, ale jednak jest).
W październiku uznam utratę i policzę dochody z października (bez wrześniowej pensji) co oczywiście będzie na korzyść klienta.
Xman

Napisano: 13 wrz 2015, 15:52

moim zdaniem krzywdzisz człowieka, przecież sama mówisz, ze zakończył pracę w sierpniu/ świadectwo pracy/, w takich wypadkach zawsze działamy na korzyść strony i nie zwracamy już uwagi, że wypłata nastąpiła w kolejnym m-cu/ tylko 500zł./, ale była ona za m-c sierpień, ja policzyłabym od września.
jemiołka

Napisano: 14 wrz 2015, 0:01

Jemiolka a gdyby za sierpień dostał we wrześniu 3 tysiaki to juz nie patrzymy na krzywdę człowieka? A 2 tysiaki? A 1800? A 1000? Gdzie jest granica krzywdy?
Według mnie utrata dopiero w październiku
kolo32

Napisano: 14 wrz 2015, 10:52

Jemiołka - myślę, że nie krzywdzę ponieważ w październiku nie popatrzę na wrzesień tylko na 0 zł z października co jest na korzyść klienta - i jest zgodne z przepisami. Pomagać zgodnie z uznaniem możemy prywatnie, dysponując własnymi środkami. W pracy pomagamy zgodnie z zasadami wyznaczonymi przez przepisy.
Xman

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x