A najlepsze jest to że wyposażenie biur, komputery, drukarki i inne pierdoly kupuje się ze świadczen rodzinnych; ale dla wszystkichqqq pisze:czy nie uważacie że duzo lepiej byłoby gdyba dział świadczen rodzinnych i te całe 500 było w Urzędzie a nie w OPS ? mam takie wrażenie że ŚR są kulą u nogi dla OPS, w większości ośrodków tak jest że najważniejsi są pracownicy socjalni, ich sprawy są najważniejsze ich wypłaty sa najwieksze itd.. a ŚR zbiera same ochłapy
Oczywiście, bo to jest ośrodek pomocy społecznej - bazujący na ustawie o pomocy społecznej i realizujący przed wszystkim zadania z tej ustawy wynikające.qqq pisze:czy nie uważacie że duzo lepiej byłoby gdyba dział świadczen rodzinnych i te całe 500 było w Urzędzie a nie w OPS ? mam takie wrażenie że ŚR są kulą u nogi dla OPS, w większości ośrodków tak jest że najważniejsi są pracownicy socjalni, ich sprawy są najważniejsze ich wypłaty sa najwieksze itd.. a ŚR zbiera same ochłapy
Jakoś dotychczas smakuje tej całej pomocy społecznej 3%, prawda?ops dla ps pisze:Oczywiście, bo to jest ośrodek pomocy społecznej - bazujący na ustawie o pomocy społecznej i realizujący przed wszystkim zadania z tej ustawy wynikające.qqq pisze:czy nie uważacie że duzo lepiej byłoby gdyba dział świadczen rodzinnych i te całe 500 było w Urzędzie a nie w OPS ? mam takie wrażenie że ŚR są kulą u nogi dla OPS, w większości ośrodków tak jest że najważniejsi są pracownicy socjalni, ich sprawy są najważniejsze ich wypłaty sa najwieksze itd.. a ŚR zbiera same ochłapy
Nikt nigdy z ops nie zabiegał o to, aby babrać się z innym sprawami: sr, za, a potem fa, przemocą, teraz 500+.
Pomoc społeczna w pomocy społecznej jest najważniejsza - nie może być inaczej.
Przypominam, iż Pani Minister powtarza, że 500+ to nie jest element polityki socjalnej, ale prorodzinnej, więc tym bardziej 500+ nie powinno być realizowane w ops. A to, że będzie to jest wina - właśnie polecam rozmyślenia, dlaczego to pracownicy ops będą to w większości realizować.
Darujcie sobie dyskusję, czyja praca jest więcej warta - sr czy pracowników socjalnych - TEGO NIE DA SIĘ ZWAŻYĆ i PORÓWNAĆ.
A jeśli tak robicie to sami wywołujecie konflikty w jednym garnku. Zbyteczne i niesłuszne w mojej opinii.