Czynniki podwyższające i obniżające - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 12 lut 2026, 11:23

Jak u Was stosuje się czynniki podwyższające i obniżające stawkę czynszu? Ktoś może wytłumaczy mi o co chodzi...Moja poprzedniczka czegoś takiego nie praktykowała a w uchwale rady gminy mamy to zawarte. Jeśli ktoś płaci czynsz do UG to też to powinno być stosowane czy tylko w przypadku najmu prywatnego lub własności? Powinnam dawać ludziom dodatkowo do wypełnienia dokument w co budynek jest wyposażony i na podstawie tego podwyższać lub obniżać?
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 13 lut 2026, 10:29

W gminie już mają czynniki zastosowane i nic już nie robisz.
W innych przypadkach, gdy lokal nie wchodzi w skład zasobu mieszkaniowego gminy przyrównujesz czynsz do gminnej stawki uwzględniając czynniki
gopsbasia pisze: Powinnam dawać ludziom dodatkowo do wypełnienia dokument w co budynek jest wyposażony i na podstawie tego podwyższać lub obniżać?
No jakoś musisz to rozwiązać aby te czynniki poznać w danym lokalu. Ja mam oświadczenia stanowiące załącznik do wniosku
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 13 lut 2026, 14:29

Czyli rozumiem, że powinnam stosować czynniki w tych przypadkach, gdy przyrównuję czynsz do stawki gminnej, np. w najmie prywatnym albo gdy jest inny zarządca?
gopsbasia
Referent

Napisano: 13 lut 2026, 14:45

gopsbasia pisze:
13 lut 2026, 14:29
Czyli rozumiem, że powinnam stosować czynniki w tych przypadkach, gdy przyrównuję czynsz do stawki gminnej, np. w najmie prywatnym albo gdy jest inny zarządca?
Zgodnie z ustawą: wszystkie lokale przyrównujesz oprócz tych, które należą do zasobu mieszkaniowego gminy
Maxima
VIP

Napisano: 13 lut 2026, 15:53

Maxima pisze:
gopsbasia pisze:
13 lut 2026, 14:29
Zgodnie z ustawą: wszystkie lokale przyrównujesz oprócz tych, które należą do zasobu mieszkaniowego gminy
Wszystkie, gdzie płaci się czynsz?
gopsbasia
Referent

Napisano: 17 lut 2026, 10:05

gopsbasia pisze:Wszystkie, gdzie płaci się czynsz?
Nie tylko. Tak, jak pisałam wyżej: wszystkie niewchodzące w skład zasobu mieszkaniowego gminy
Maxima
VIP

Napisano: 17 lut 2026, 16:04

Przepraszam, ale ja chyba jakaś ciemna masa jestem...jeżeli, ktoś nie płaci czynszu, to co mam przyrównać? Niestety wychodzi brak szkoleń i możliwości pozyskania informacji od poprzedników :(
gopsbasia
Referent

Napisano: 18 lut 2026, 8:27

W przypadku lokali w SM lub WM przyrównujesz do czynszu takie wydatki jak: koszty eksploatacyjne, koszty zarządu, fundusz remontowy. Do naliczenia dodatku liczysz te niższe, tzn. jeśli przeliczony czynsz wyjdzie wyższy niż wydatki faktycznie ponoszone to zostawiasz wydatki. Jesli nie, to liczysz ten czynsz przyrównany ( zawsze to niższe).
Maxima
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x