Hej, w dodatkach mieszkaniowych pracuje od miesiaca i trafila mi sie taka dosc ciezka jak dla mnie sprawa. Prosze o pomoc bardziej doswiadczone osoby.
pani zlozyla wniosek o dodatek. wynajmuje mieszkanie od osoby prywatnej ale mieszkanie jest spoldzielcze. wlascicielka mieszkania spisala oswiadczenie ze dodatek ma isc na spoldzielnie. i teraz moje pytanie jest takie: jak mam policzyć wydatek w postaci czynszu? przeliczyć metraż wg stawek gminnych? czy wziac czynsz z zaswiadczenia ze spoldzielni, w ktorym zawarta jest takze oplata za wode, smieci i ogrzewanie? Pani poza oplata do spoldzielni placi tez co miesiac osobie od ktorej wynajmuje. ktos podpowie????
czynsz?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dod. mieszkaniowe, stypendia, śr
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Re: czynsz?
Witam
Mam taki sam problem może ktoś coś podpowiedzieć z góry dziękuję
Mam taki sam problem może ktoś coś podpowiedzieć z góry dziękuję
-
- Stażysta
- Zajmuję się: KDR, DM
- Kontakt:
Z tym czynszem to nie jest tak,że przelicza się te stawki gminne w sytuacji jak ktoś wynajmuje od osoby prywatnej i nie płaci czynszu do wspólnoty/spółdzielni ( bo wspólnota/ spółdzielnia tego czynszu nie nalicza)? Tak mi się wydaje.
W tej sytuacji którą opisujesz, do wniosku o dodatek mieszkaniowy wnioskodawca dołącza umowę wynajmu mieszkania (może być użyczenia), idzie do spółdzielni i oni wypisują mu wydatki ( w tym czynsz który wliczasz) i tak czy siak dodatek MUSI być przekazany spółdzielni, oświadczenie właścicielki ze dodatek ma iść na spółdzielni jest niepotrzebne.
W tej sytuacji którą opisujesz, do wniosku o dodatek mieszkaniowy wnioskodawca dołącza umowę wynajmu mieszkania (może być użyczenia), idzie do spółdzielni i oni wypisują mu wydatki ( w tym czynsz który wliczasz) i tak czy siak dodatek MUSI być przekazany spółdzielni, oświadczenie właścicielki ze dodatek ma iść na spółdzielni jest niepotrzebne.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Dodatek nie musi isć do Społdzielni. Wniosek moze potwierdzić własciciel mieszkania, czyli osoba pobierajaca opłaty. Ustawodawca zostawił furtkę. Bo skąd społdzielnia ma wiedzieć ile (i czy w ogóle) właściciel mieszkania pobiera czynszu? A ten czynsz musisz porównać do stawek gminnych przecież ...marzena123 pisze: 04 paź 2023, 11:57 Z tym czynszem to nie jest tak,że przelicza się te stawki gminne w sytuacji jak ktoś wynajmuje od osoby prywatnej i nie płaci czynszu do wspólnoty/spółdzielni ( bo wspólnota/ spółdzielnia tego czynszu nie nalicza)? Tak mi się wydaje.
Oprócz czynsz? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Stypendium staz
wydatki
Zmiana miejsca zamieszkania
właścicielka mieszkania wynajłł kobiecie część lokalu
POMÓŻCIE !!!! Żona nie podaje męża
dom
Prośba-Dodatek Uzupełniający
Wydatki za wywóz szamba
centralna instalacja ciepłej wody
Zmiana składu rodziny
prawidłowe wyliczenie wydatków