czynsz i odstepne - Dodatki mieszkaniowe

Strona 3 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 09 lis 2016, 15:40

Właściwie nie ma znaczenia, czy wyrok jest prawomocny, bo wyroki WSA nie stanowią dla nas żadnej wartości ani mocy, ot, można sobie tylko poczytać w ramach poszukiwań inspiracji. ;)

@aga2: No tak, w sumie masz rację.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 09 lis 2016, 15:45

SKO jak uchyla nam nasze decyzje, to też jak czegoś nie reguluje ustawa o dodatkach mieszkaniowych, to przytaczają tylko wyroki, które im odpowiadają
Ala__

Napisano: 10 lis 2016, 12:26

dodam więcej- nawet jak coś reguluje ustawa to też SKO odwołuje się do wyroków - jako przykład - dodatek energetyczny
aga2

Napisano: 10 lis 2016, 12:27

sory -dodatek pielęgnacyjny oczywiście
aga2

Napisano: 10 lis 2016, 12:51

Tak też się z tym zgodzę :)
Ala___

Napisano: 10 lis 2016, 13:48

..dzięki Ala, ciekawy wyrok. A dodatku pielęgnacyjnego nie wliczam :) pozdrawiam Was - fajnie, że jesteście.
tekla

Napisano: 10 lis 2016, 14:41

...przeczytałam oba wyroki i myślę, że przemawia do mnie wyrok który wymieniła aga2, ten z Krakowa. Bierzemy kwotę czynszu oraz wysokość innych opłat. Tym bardziej, że ten z Olsztyna nie jest prawomocny. pozdrówka - tekla
tekla

Napisano: 11 lis 2016, 10:48

Ala___ pisze:II SA/Ol 445/15 - Wyrok WSA w Olsztynie
„... przepis art. 6 ust. 6 rzeczonej ustawy nie nakazuje (...) zaliczyć wydatków, będących zyskiem właściciela z wynajmowanego mieszkania, do podstawy obliczania dodatku mieszkaniowego"
Ja z tym nie mogę się zgodzić. Zgodnie z ustawą (!!!) zysk właściciela może być elementem kalkulacji czynszu, zatem z zasady ten zysk jest w czynszu. Przewiduje to m.in. art. 8a ust. 4a i 4b pkt 2 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 266, ze zm.).
O ile ja rozumiem pojęcie czynszu, to jest to coś, co zgodnie z umową przypada właścicielowi lokalu (nota bene opłaty za media tu się nie mieszczą), a tzw. „odstępne” to nic innego jak właśnie czynsz (przy takim rozumieniu można nawet zastanawiać się, czy na pewno opłaty ponoszone do zarządcy są czynszem — jakoś nikt o tym nie myśli).
Dla porządku dodam: „odstępne” można uwzględniać jedynie w przypadku, gdy wynika z zapisów umowy.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 14 lis 2016, 12:15

A do mnie przemawia ten wyrok z Olsztyna. Jak można brać odstępne i traktować to jako czynsz skoro spółdzielnia mieszkaniowa potwierdziła na wniosku wydatki ponoszone przez wnioskodawcę i jest tam właśnie m.in. czynsz. Wyszło by jakieś kuriozum że dodaje dwa czynsze, jeden potwierdzony przez spółdzielnie i drugi z umowy najmu.
Dlaczego Tekla ten wyrok jest nieprawomocny. Przecież był wydany 2,5 roku temu.
Tadeusz

Napisano: 14 lis 2016, 20:19

Słuszne spostrzeżenie. Tylko że ono nie zmienia definicji czynszu.
Zgodzę się wszelako, że jest problem w jaki sposób praktycznie uchwycić jedno i drugie, kto miałby to zrobić (właściciel? zarządca? urzędnik?) i na jakiej podstawie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x