Czyste powietrze-dochód z gospodarstwa rolnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 11 paź 2024, 7:58

Witam miło.
Ja chciałabym dziś poruszyć temat naliczania dochodu z gospodarstwa rolnego. Mam bardzo dużo sytuacji, że klienci wracają do nas po wydaniu im zaświadczenia z pretensjami (często w towarzystwie osoby z firmy, która zwerbowała pół wsi do programu) i żądają wydania nowego zaświadczenia argumentując, że nie powinniśmy naliczać dochodu z gospodarstwa rolnego bo mają poniżej 1 ha przeliczeniowego. Owszem, zgodzę się, że nie przekraczają 1 ha przeliczeniowego, ale przekraczają 1ha fizyczny i wtedy jest to gospodarstwo rolne i należy naliczać.

Pozostając w tym temacie zapytam o konkretny przypadek: małżeństwo posiadające wspólne gospodarstwo rolne (każde z nich po 1/2) powyżej 1 ha fizycznego (przeliczeniowe poniżej) przy naliczaniu dochodu:
1. dzielę to gospodarstwo na połowę i traktuję każdego z osobna i naliczam im dochód z tego co wyszło po podziale;
2. dzielę to gospodarstwo na połowę i traktuję każdego z osobna i nie naliczam im dochodu no bo żadne z nich nie przekroczyło 1 ha.
Zwariować można z tym wszystkim :x
Ja myślę, że powinnam naliczyć im dochód, w końcu są małżeństwem i jest to ich wspólna własność.
Proszę, wypowiedzcie się, co dwie głowy to nie jedna :(

A i jeszcze chciałabym dodać, że najgorsze w tym wszystkim jest to, że oni upierają się, że ustawa o pomocy społecznej wyraźnie mówi, że z poniżej 1 ha przeliczeniowego nie naliczamy dochodu i nie potrafią zrozumieć, że naliczając dochody w Czystym powietrzu korzystamy z ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Pozdrawiam :)
gosia00
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 9:08
Zajmuję się: PS,ŚR i FA

Napisano: 11 paź 2024, 10:33

No może jednak ktoś się wypowie...plisssss :P
gosia00
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 9:08
Zajmuję się: PS,ŚR i FA

Napisano: 11 paź 2024, 11:00

gosia00 pisze:
11 paź 2024, 7:58
Witam miło.
Ja chciałabym dziś poruszyć temat naliczania dochodu z gospodarstwa rolnego. Mam bardzo dużo sytuacji, że klienci wracają do nas po wydaniu im zaświadczenia z pretensjami (często w towarzystwie osoby z firmy, która zwerbowała pół wsi do programu) i żądają wydania nowego zaświadczenia argumentując, że nie powinniśmy naliczać dochodu z gospodarstwa rolnego bo mają poniżej 1 ha przeliczeniowego. Owszem, zgodzę się, że nie przekraczają 1 ha przeliczeniowego, ale przekraczają 1ha fizyczny i wtedy jest to gospodarstwo rolne i należy naliczać.

Pozostając w tym temacie zapytam o konkretny przypadek: małżeństwo posiadające wspólne gospodarstwo rolne (każde z nich po 1/2) powyżej 1 ha fizycznego (przeliczeniowe poniżej) przy naliczaniu dochodu:
1. dzielę to gospodarstwo na połowę i traktuję każdego z osobna i naliczam im dochód z tego co wyszło po podziale;
2. dzielę to gospodarstwo na połowę i traktuję każdego z osobna i nie naliczam im dochodu no bo żadne z nich nie przekroczyło 1 ha.
Ja myślę, że powinnam naliczyć im dochód, w końcu są małżeństwem i jest to ich wspólna własność.

A i jeszcze chciałabym dodać, że najgorsze w tym wszystkim jest to, że oni upierają się, że ustawa o pomocy społecznej wyraźnie mówi, że z poniżej 1 ha przeliczeniowego nie naliczamy dochodu i nie potrafią zrozumieć, że naliczając dochody w Czystym powietrzu korzystamy z ustawy o świadczeniach rodzinnych.
za gospodarstwo rolne uważa się obszar gruntów o łącznej powierzchni przekraczającej l ha lub l ha przeliczeniowy, stanowiących własność lub znajdujących się w posiadaniu osoby fizycznej, osoby prawnej albo jednostki organizacyjnej, w tym spółki, nieposiadającej osobowości prawnej
wika2
Starszy referent
Od: 25 kwie 2017, 9:13
Zajmuję się: sr

Napisano: 15 paź 2024, 14:14

gosia00 pisze:
11 paź 2024, 7:58
Witam miło.

Mi właśnie wróciła sprawa z SKO:) Ta sama sytuacja. Pan posiada ponad 5 h fizycznych, niecałe 0, 8 przeliczeniowego. Co ja z nim przeszłam to szok, telefony, pisma, że mu nieprawnie dochód wyliczyłam z pola, bo on go nie uzytkuje. Napisał mi pismo o ponownie przeliczenie dochodu i ja wydałam postanowienie że odmawiam mu wydania zaświadczenia o żądanej przez niego treści, na które on złożył zażalenie do SKO. Parę dni temu mi wróciło, że utrzymuja w mocy moje postanowienie, bo nie ważne czy uzytkuje czy nie, jest właścicielem powyżej 1 hektara! I konie kropka!.
zombi
Stażysta
Od: 24 sty 2024, 15:48
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x