Witam miło.
Ja chciałabym dziś poruszyć temat naliczania dochodu z gospodarstwa rolnego. Mam bardzo dużo sytuacji, że klienci wracają do nas po wydaniu im zaświadczenia z pretensjami (często w towarzystwie osoby z firmy, która zwerbowała pół wsi do programu) i żądają wydania nowego zaświadczenia argumentując, że nie powinniśmy naliczać dochodu z gospodarstwa rolnego bo mają poniżej 1 ha przeliczeniowego. Owszem, zgodzę się, że nie przekraczają 1 ha przeliczeniowego, ale przekraczają 1ha fizyczny i wtedy jest to gospodarstwo rolne i należy naliczać.
Pozostając w tym temacie zapytam o konkretny przypadek: małżeństwo posiadające wspólne gospodarstwo rolne (każde z nich po 1/2) powyżej 1 ha fizycznego (przeliczeniowe poniżej) przy naliczaniu dochodu:
1. dzielę to gospodarstwo na połowę i traktuję każdego z osobna i naliczam im dochód z tego co wyszło po podziale;
2. dzielę to gospodarstwo na połowę i traktuję każdego z osobna i nie naliczam im dochodu no bo żadne z nich nie przekroczyło 1 ha.
Zwariować można z tym wszystkim
Ja myślę, że powinnam naliczyć im dochód, w końcu są małżeństwem i jest to ich wspólna własność.
Proszę, wypowiedzcie się, co dwie głowy to nie jedna
A i jeszcze chciałabym dodać, że najgorsze w tym wszystkim jest to, że oni upierają się, że ustawa o pomocy społecznej wyraźnie mówi, że z poniżej 1 ha przeliczeniowego nie naliczamy dochodu i nie potrafią zrozumieć, że naliczając dochody w Czystym powietrzu korzystamy z ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Pozdrawiam