Czyste powietrze- zaświadczenie, a alimenty - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 lip 2026, 11:39

Mam złożony wniosek o zaświadczenie do czystego powietrza, kobieta i dwóch niepracujących synów. Jeden z synów płaci, alimenty na swoje dzieci. Teraz mam dwa pytania:
1. Pani napisała mi oświadczenie wraz ze wszystkimi danymi itp, ile syn płaci na dzieci wraz z kwotą miesięczną i roczną czy samo oświadczenie wystarczy
2. Syn, który płaci alimenty ma dochody pokrywające 1/3 rocznych alimentów.....wiadomo, że płaci je babcia, ale jak to poprawnie ma wyglądać w systemie
elzbieta
Stażysta
Od: 11 sty 2026, 20:03
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 07 lip 2026, 12:03

Ja bym wzięła wyrok i przekazy lub przelewy dokumentujące faktyczną wysokość zapłaconych alimentów. I na pewno nie odjęłabym więcej niż miał dochodów . Ale to ja .
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 07 lip 2026, 14:40

J.w.- dochody syna się wyzerują
... kobieta nie jest zobowiązana do alimentów więc jej dochodów nie można pomniejszać o zobowiązania/długi syna.
ter~o~jas
Stażysta
Od: 19 cze 2026, 13:08
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 08 lip 2026, 10:39

Co w sytuacji gdy nie ma tych dokumentów, bo syna aktualnie nie ma w domu itp.
A jak to zrobić systemowo skoro nie można odjąć alimentów od dochodów całości rodziny?
elzbieta
Stażysta

Napisano: 08 lip 2026, 10:53

Masz w ustawie odnośnik do ustawy o świadczeniach rodzinnych, że możesz wzywać o inne dokumenty. Zaświadczenie jest potwierdzeniem pewnego stanu przez urząd a bez dokumentów nie wiesz czy to alimenty czy darowizna. Wezwanie pod rygorem odmowy wydania zaświadczenia. Jak syn nie ma dochodów pokrywających całą kwotę to jego dochód będzie 0. Nie można pomniejszać dochodów osób nie zobowiązanych do alimentacji.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 08 lip 2026, 13:19

Ok, rozumiem, a jeżeli jedna osoba z osób wchodzacych w skład rodziny, ma ponad 2 ha przeliczeniowe, a ta druga 0,74 ha przeliczeniowe to ha tej drugiej nawet nie wpisujemy do systemu, bo to poniżej 1 ha?
elzbieta
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x