dec o zwrocie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 06 lip 2015, 14:12

Witam mam taką sytuację kobita mi przyszła w czerwcu że córka w maju wyszła za mąż niby od razu jej uchyliłam od czerwca co tam miała ale że przyszła po wypłacie to miała do zwrotu.od razu to wpłaciła w tym samym dniu co decyzja tylko teraz co wydać decyzje o zwrocie tej kaski czy co?
nowa ze85

Napisano: 07 lip 2015, 13:42

jeżeli wpłaciła, to nie ma już obowiązku zwrotu, nie wydajesz decyzji o zwrocie
ODA

Napisano: 07 lip 2015, 15:29

u mnie taka sama sytuacja tylko że wpłaciła za dwa miesiące ,bo zaczęła pracować. wystarczy tylko decyzja uchylajaca ?????a kiedy o NP i o zwrocie ??????
mirka111

Napisano: 07 lip 2015, 15:48

generalnie, jeśli są nienależne świadczenia wydajemy decyzję zobowiązującą do zwrotu określonej kwoty, by następnie można byłoby wydać ew. Up. i TW. Jednak gdy osoba zobowiązana wpłaci zobowiązanie - to nie ma już obowiązku zwrotu i my nie wydajemy wówczas decyzji o zwrocie.
ODA

Napisano: 08 lip 2015, 15:04

dzieki bardzo,to rozumiem :) ze tylko decyzja uchylająca z dniem wpłaty
mirka 111

Napisano: 09 lip 2015, 8:03

Decyzja uchylająca z dniem jej wydania - zawsze. Każda inna data w tej decyzji nie ma żadnego znaczenia (wyjątkiem są sprawy dot. koordynacji).
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2015, 9:17

w mojej opinii nalezy przeprowadzić postępowanie w sprawie ustalenia np, wszczęcie oraz decyzja o uznaniu np, w której piszesz ze spłacono naleznośc dnia.. w zwiazku z czym odstępuje się od procedury zwrotu. nie wszczynasz postepowania ws. zwrotu i nie wydajesz decyzji. choc spotkałam sie z opinią, zeby wszczynać postepowanie ws. zwrotu i decyzją je umorzyć.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x