Decyzja kierująca do ŚDS osób oczekujących - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 lut 2023, 13:08

Dzień dobry
Chciałam zapytać czy wydają Państwo decyzje osobom oczekującym w kolejce do ŚDS?
Z góry dziękuję za pomoc:)
pcpr2018
Praktykant
Od: 28 wrz 2018, 15:15
Zajmuję się: PCPR - rodzinna piecza zastępcza

Napisano: 13 lut 2023, 15:13

Nie ma czegoś takiego jak lista oczekujących do ŚDS, nie występują takie przepisy w ustawie o pomocy społecznej. Co najwyżej można skierować osoby na zastępstwo zgodnie z rozporządzeniem ŚDS
W razie częstych nieobecności uczestników, trwających przez okres dłuższy niż 10 dni roboczych i związanej z tym możliwości świadczenia usług dla dodatkowych osób, do domu mogą być skierowane kolejne osoby, jednak w liczbie nieprzekraczającej liczby uczestników o częstych nieobecnościach, nie wyższej niż 20% liczby miejsc w domu.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 14 lut 2023, 9:56

A jak się ma do tego sprawozdanie dotyczące efektywności działalności ŚDS gdzie w tabeli stopień zaspokojenia potrzeb mamy pytanie o liczbę oczekujących na umieszczenie w ŚDS w tym z wydaną decyzją?
pcpr2018
Praktykant

Napisano: 14 lut 2023, 11:05

Nic nie wiem o takim sprawozdaniu. Być może chodzi jedynie o klubowiczów. U nas takiego nie ma sprawozdania.
U nas parę lat temu kontrola zakwestionowała listę oczekujących do ŚDS. W porównaniu do dps nie ma takich przepisów w ustawie.
Co ciekawe do tej pory w meldunkach w CAS jest rubryka "Liczba osób oczekujących na przyjęcie do ŚDS". Z interpretacji UW chodzi im tylko o ewentualnych klubowiczów.
hek
Starszy referent

Napisano: 14 lut 2023, 12:20

W Śląskim Urzędzie Wojewódzkim w grudniu 2022r. była konferencja dot. ŚDS. Prezentacja zawierała m.in. sposób postępowania w przypadku braku wolnych miejsc ( chciałam dołączyć zdjęcie slajdu ale się nie udało) więc przepisze treść
,, w przypadku gdy w Domu nie ma wolnych miejsc, właściwy organ powinien wydać decyzję kierującą do Domu i w rozstrzygnięciu wskazać, że termin przyjęcia zostanie uzgodniony z Kierownikiem ŚDS.
Oznacza to, że możliwe jest wskazanie w decyzji kierującej, iż umieszczenie w ŚDS nastąpi w określonym terminie, który wynika z aktualnych możliwości- wolnych miejsc w ośrodku wsparcia, w przypadku jeżeli osoba spełnia warunki oraz kryteria kwalifikujące ją do przyznania pomocy w tej formie."
pcpr2018
Praktykant

Napisano: 14 lut 2023, 12:46

To u nas podobne były przypadki. Myślałem, że wy ich konkretnie wpisywaliście na listę oczekujących ŚDS.
hek
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x