decyzja o odpłatności dla rodziców biologicznych - Stare tematy

Strona 7 z 9    [ Posty: 85 ]

Napisano: 17 sty 2013, 17:08

potrzebuję pomocy, otóż mam wystawiłam decyzję rodzicom biologicznym o zwolnieniu z odpłatności za pobyt dzieci w rodzinie zastępczej, po wysłaniu otrzymałam zwrot, iż matka biologiczna dzieci zmieniła miejsce zamieszkania i mieszka teraz oddzielnie. decyzja była wystawiona na oboje rodziców, natomiast list zaadresowany tylko na matkę, która zgłosiła się do mnie i poinformowała o zmianie sytuacji bytowej. co mam zrobić w tym przypadku? moja pani dyrektor kazała mi uchylić tą decyzję o zwolnieniu obojga rodziców i wystawić na każdego oddzielnie z tym że teraz jestem w kropce bo nie wiem na jakiej podstawie to zrobić, czy ponownie przeprowadzić wywiady z obojgiem rodziców czy opierać się na poprzednim wywiadzie i podpiąć tylko notatkę służbową że nie mieszkają już razem?
~misia

Napisano: 17 sty 2013, 19:51

misia - jak nie mieszkają razem to zmieniła się ich sytuacja - nowe rozeznanie sytuacji, o uchyleniu szukaj tylko w kpa
~Olga

Napisano: 01 lip 2013, 12:09

witam

może ktoś się podzielić decyzją ustalająca odpłatność rodzicom biologicznym?

~mm

Napisano: 12 lip 2013, 15:45

Witajcie, chciałabym zapytać w nawiązaniu do wypowiedzi ~irenki \"zaległości po staremu zgodnie z ustawą o pomocy społecznej, egzekucja albo art. 104
a BIG dopiero 01.01.2013 - mamy czas\", jak należy to stwierdzenie rozumieć, że \"zaległości po staremu\" i z czego to wynika? Mam klientkę zobowiązaną decyzją z 2009 r. do opłaty za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej. Pani nic nie wpłaciła, bo jej nie stać. Chciałabym jej to umorzyć i nie wiem, czy mogę zrobić to na podstawie art. 104 ups. Byłoby to dla klientki najlepsze rozwiązanie, ale nie wiem, czy pod względem formalnoprawnym prawidłowe? Z góry dziękuję za sugestie. Pozdrawiam
~Mimika

Napisano: 23 lip 2013, 17:04

a co w sytuacji gdy ustaliliśmy odpłatność dla rodzica biologicznego a on nie odebrał decyzji?korespondencja wróciła zpowrotem.
~wawa

Napisano: 23 lip 2013, 17:11

jak dla mnie trochę kicha bo tytułu egzekucyjnego nie wyślesz, można by się pobawić z ustanowieniem kuratora ale to wiąże się z kosztami i mało pomaga... radzę czekać :)
~Tomasz

Napisano: 24 lip 2013, 16:12

wawa a masz jakiś dokument że mieszka tam? jakąś inną korespondencję?
Tomasz a dlaczego nie może wystawiać tytułu, ja wystawiam jak jest podwójne awizo, rodzice zazwyczaj nie odbierają pism,
czekać na co?
~Mada

Napisano: 30 gru 2013, 14:24

jeszcze raz wracam do tematu , czy wysyłać tytuł egzekucyjny czy czekać rok i do BIG?a co w sytuacji gdy został wysłany tytuł egzekucyjny człowiek podebrał i nie płaci? pisać kolejne ponaglenia, na co się powoływać?
~mmimi

Napisano: 02 sty 2014, 19:47

możesz dokładniej!
decyzja opłata nie płaci upomnienie tytuł
- a big nie ma nic wspólnego z tytułem
- decyzja opłata nie płaci liczysz rok od terminu pierwszej teoretycznej daty wpłaty i zgłaszasz do big

A ja mam inne pytanie:
czy ktoś ma postanowienie z urzędu skarbowego o umorzeniu postępowania co wtedy robicie z należnościami tymi starymi z pomocy społecznej i z tymi z pieczy proszę o rady - pilne - dziękuję :)
~Irena

Napisano: 03 sty 2014, 12:33

miałam dwa przypadki w jedyny wydałam decyzję i biologiczny nie płacił, napisałam pismo o tytule egzekucyjnym ale po przeanalizowaniu sytuacji chyba nie powinnam nic pisać o tej egzekucji bo egzekucja była w ustawie o pomocy społecznej.
a w drugim przypadku wydałam decyzje, biologiczny nie płaci i nie wiem co robić czekać rok i do big?czy może jakieś pismo przypominające pisać?
pomożecie?
~mania

Strona 7 z 9    [ Posty: 85 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x