mam pytanie jeśli osoba w okresie posiadania prawa no 90 dni do św.op. zdr. fin. ze śr. publ. uzyskała ubezpieczenie z tytułu przyznania zasiłku stałego to oczywiście powinnam wygasić decyzję przyznającą św.op.zd. i tu mam pytanie:
- czy jesli zasiłek stały nabyła od 01.01.11 to wygaszam od 01.01.2011 czy z dniem 31.12.2010?
2 sprawa:
- oraz czy można osobie przyznać świadczenie op. zdr.
na okres krótszy niż 90 dni. Wiem że klient zwróci się do mnie z podaniem o zasiłek stały od kwietnia (klient
ma całkowita niezdolność do pracy,do końca marca ma zasilek okresowy, zasiłek na żywność z programu dożywiania. poprzednio był ubezpieczony do św. zdr. do połowy marca i dlatego wystąpił do mnie z wnioskiem o dalsze ubezpieczenie. Zrobiłam wywiad i jutro już mogę wystawić decyzję. w tym czasie trwało postępowanie w ZUS o rentę z tytułu niezdolności do pracy.Jednak dzisiaj mnie poinformował o odmownej decyzji z zus w rozmowie telefonicznej. Co robić? Najprościej byłoby aby zwrócil się do mnie o zasiłek stały od kwietnia; wtedy moge wystawić mu decyzję o ubezpieczeniu ze śr. publicznych jutro bo juz wszystko mam.
Klient 1 kwietnia zwróci się o zasiłek stały.
Od kwietnia przyznam zasiłek stały i z tego tytułu uzyska ubezpieczenie i wydam decyzję o wygaśnięciu świadczeń op. zdr.) a inna opcja to:
- przyznać zasiłek stały od 1 marca
- ubezpieczyć od 1 marca przy zasiłku stałym
-a co z okresówką wypłąconą w marcu?? Uchylić w czasookresie i następnie wydać decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach i orzec o potraceniu zasiłku wypłaconego w marcu z zasiłku stałego
- umorzyć teraz toczone postępowanie o ubezpieczenie do św. op. zdro. fin. ze śr.publ.
- wygasić poprzednią decyzję o ubezpieczeniu do św. op. zdr. gdyż była przyznana do 15 marca.
proszę podpowiedzcie:)
pozdrawiam
decyzja o świadczeniach opieki zdrowotnej
Oprócz decyzja o świadczeniach opieki zdrowotnej - Wzory pism przeczytaj również:
świadczenie pielęgnacyjne !
wzór postanowienia
Decyzja uchylająca Fa z uwagi na przerwanie nauki w szkole
postanowienie bez rozpatzrenia- na wniosek strony
wzór porządnego wywiadu do ŚP
decyzja uchylająca
decyzja przyznajaca na 2 dzieci i odmawiająca na 1
prawo jazdy
Pytanko
wniosek bez rozpatrzenia.
zerknijcie
postanowienie wznawiające wyplate fa