decyzja ROPS a rozwód

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
filip14
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

decyzja ROPS a rozwód

Post autor: filip14 »

Była koordynacja, mąż kobitki pracuje za granicą, ROPS wydał decyzje na drugie i kolejne dziecko. Pani zgłasza że się rozwiodła i chce wnioskować na pierwsze dziecko. Skład rodziny: ona i trójka dzieci. Co z decyzją z ROPS? Ma wnioskować tylko na pierwsze dziecko czy na wszystkie? Jak do tego podejść?
Joanna_1233
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: decyzja ROPS a rozwód

Post autor: Joanna_1233 »

Ja bym przyjęła wniosek, w którym wnioskuje na pierwsze dziecko, niech opisze na oświadczeniu całą sytuację i wysłałabym do ROPS, ponieważ OJCIEC DZIECI przebywa za granicą. Miałam sytuację, że kobieta po rozwodzie złożyła u mnie wniosek, ale "wygadała się", że ojciec dzieci pracuje za granicą i być może pobiera tam zasiłek rodzinny. Opisała mi wszystko na oświadczeniu i wniosek przekazałam do ROPS. Jak się okazało w takiej sytuacji koordynacja zachodzi i wypłacam jej świadczenie na podstawie decyzji Marszałka.
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Na drugie i trzecie masz już decyzję ROPS. Teraz, przyjmujesz wniosek tylko na pierwsze i wysyłasz ponownie do ROPS. Skład rodziny już bez męża, ale z danymi na temat jego miejsca pobytu i pracy (chyba, że nic się nie zmieniło)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
filip14
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: filip14 »

Po co do ROPS? To były mąż przebywa za granica, nie bedzie go juz w składzie rodziny to po co?
Joanna_1233
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Joanna_1233 »

Ale jest ojcem dzieci i ma prawo za granicą starać się o zasiłek rodzinny. Tam wystarczy, że przedstawi akt urodzenia i rozwód ich nie interesuje. Tak jak pisałam wyżej miałam taką sytuację i koordynacja zachodzi. Dodatkowo kobieta ma czystą sprawę i nie musi się martwić, że przez byłego męża może zwracać kiedyś pieniądze.
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

j.w.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
ODPOWIEDZ