Hej. Może ktoś coś poradzi.
Dostałam pismo z Urzędu Mazowieckiego, że Pan ma uprawnienia do świadczeń w Irlandii od września 2019. Jego żona pobiera u nas 500+. W związku z tym, prosze o pzesłanie wniosku i decyzji uchylającej oraz wszelkich akt w sprawie.
Stwierdziłam, że ot tak nie mogę sobie uchylić decyzji i wszczęłam postępowanie aby Pani mogła się wypowiedzieć w sprawie. Pani skorzystała z tego i złożyła oświadczenie że mąż pobiera ale tylko dodatek dyferencyjny w Irlandii.
I teraz nie wiem czy zakończyć postępowanie i wysłać do Urzędu Wojewódzkiego czy zrobić tak jak oni chcą i zrobić decyzję uchylajace od razu tej Pani?
Decyzja uchylająca a koordynacja.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW.
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA
- Kontakt:
Re: Decyzja uchylająca a koordynacja.
Witam, miałam podobny przypadek, także zrobiłam wszczęcie jednakże strona nic nie złożyła. Wytłumaczyłam jej w czym tkwi problem i oczywiście uchyliłam prawo do 500+ gdyż w momencie wydania informacji mąż już przebywał za granica (o czym zapomniała nas poinformować). Niestety do czasu rozstrzygnięcia sprawy przez wojewodę Pani będzie bez 500+
( Takie prawo. Ja się nie podkładam jak odbierała decyzję to mówiłam jej że jak chce niech się odwoła ale babka jest dość ugodowa więc wszystko spakowałam i wraz z dec. uchylającą prawo przesłałam do wojewody.

-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW.
- Kontakt:
Oki, a możesz mi powiedzieć właśnie czy zrobiłaś decyzję uchylającą taką, że tak powiem normalną w wordzie napisaną czy zrobiłaś w programie informację uchylającą? 
U mnie zrobiłam wszczęcie postępowania ale przyniosła mi oświadczenie i jakieś pismo co mąż dostał z irlandii
I w sumie troche mi to komplikuje bo ona przynosi coś co świadczy że mąż pobiera tam dodatek dyferencyjny (do którego wychodzi że ma prawo) a ja jej robię decyzję uchylającą 

U mnie zrobiłam wszczęcie postępowania ale przyniosła mi oświadczenie i jakieś pismo co mąż dostał z irlandii

-
- Praktykant
- Zajmuję się: Referent ŚW, DS,
- Kontakt:
Mimo wszystko uchylasz decycje, skoro mąż Pani jest za granicą to UW jest organem właściwym do wydania informacji przyznajacej. Teraz moje pytanie jak piszecie uchylam informacje czy decyzję???
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: koordynacja
- Kontakt:
Nie rozumiem wątpliwości. Skoro masz ustaloną koordynację przez UW to uchylasz- nie jesteś organem właściwym niezależnie od Twoich ocen kto i co pobiera. Nawet gdyby nie było żadnej informacji o koordynacji to i tak musisz to wypchnąć do UW na Art 16 ust 2 jeśli miałaś rozstrzygnięcie w sprawie a na te same dzieci coś ktoś przyznaje zagranicą.
Skoro przyznanie było informacją to uchylasz informację w formie decyzji.
Skoro przyznanie było informacją to uchylasz informację w formie decyzji.
https://www.kasarodziny.pl/
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA
- Kontakt:
decyzja uchylająca w programie (amazis) i uchylam prawo do świadczenia a nie informację:-)
Oprócz Decyzja uchylająca a koordynacja. - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Koordynacja od 10.2019-02.2020
Wniosek na noworodka i wpisane pozostałe dzieci
koordynacja zapytanie pilne!
świadczenie 500+ komu przyznać ?
decyzje uchylające koordynacja
Przekroczenie dochodi i nowy wniosek na rodzinne
ojciec uznaje dziecko
Pilne: śmierć wnioskodawcy......
jaki art. do uchylenia SW
uchylenie decyzji a 155 kpa
uchna prośbe wnioskodawcy bez podania przyczyny wnioskodawcy
koordynacja - powrót do Polski