Decyzja uchylająca a koordynacja.

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
admin.2021
Referent
Zajmuję się: ŚW.
Kontakt:

Decyzja uchylająca a koordynacja.

Post autor: admin.2021 »

Hej. Może ktoś coś poradzi.
Dostałam pismo z Urzędu Mazowieckiego, że Pan ma uprawnienia do świadczeń w Irlandii od września 2019. Jego żona pobiera u nas 500+. W związku z tym, prosze o pzesłanie wniosku i decyzji uchylającej oraz wszelkich akt w sprawie.
Stwierdziłam, że ot tak nie mogę sobie uchylić decyzji i wszczęłam postępowanie aby Pani mogła się wypowiedzieć w sprawie. Pani skorzystała z tego i złożyła oświadczenie że mąż pobiera ale tylko dodatek dyferencyjny w Irlandii.
I teraz nie wiem czy zakończyć postępowanie i wysłać do Urzędu Wojewódzkiego czy zrobić tak jak oni chcą i zrobić decyzję uchylajace od razu tej Pani?
gopsik*
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA
Kontakt:

Re: Decyzja uchylająca a koordynacja.

Post autor: gopsik* »

Witam, miałam podobny przypadek, także zrobiłam wszczęcie jednakże strona nic nie złożyła. Wytłumaczyłam jej w czym tkwi problem i oczywiście uchyliłam prawo do 500+ gdyż w momencie wydania informacji mąż już przebywał za granica (o czym zapomniała nas poinformować). Niestety do czasu rozstrzygnięcia sprawy przez wojewodę Pani będzie bez 500+ :-(( Takie prawo. Ja się nie podkładam jak odbierała decyzję to mówiłam jej że jak chce niech się odwoła ale babka jest dość ugodowa więc wszystko spakowałam i wraz z dec. uchylającą prawo przesłałam do wojewody.
admin.2021
Referent
Zajmuję się: ŚW.
Kontakt:

Post autor: admin.2021 »

Oki, a możesz mi powiedzieć właśnie czy zrobiłaś decyzję uchylającą taką, że tak powiem normalną w wordzie napisaną czy zrobiłaś w programie informację uchylającą? :)
U mnie zrobiłam wszczęcie postępowania ale przyniosła mi oświadczenie i jakieś pismo co mąż dostał z irlandii :D I w sumie troche mi to komplikuje bo ona przynosi coś co świadczy że mąż pobiera tam dodatek dyferencyjny (do którego wychodzi że ma prawo) a ja jej robię decyzję uchylającą :D
Nina80
Praktykant
Zajmuję się: Referent ŚW, DS,
Kontakt:

Post autor: Nina80 »

Mimo wszystko uchylasz decycje, skoro mąż Pani jest za granicą to UW jest organem właściwym do wydania informacji przyznajacej. Teraz moje pytanie jak piszecie uchylam informacje czy decyzję???
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Post autor: bubek »

Nie rozumiem wątpliwości. Skoro masz ustaloną koordynację przez UW to uchylasz- nie jesteś organem właściwym niezależnie od Twoich ocen kto i co pobiera. Nawet gdyby nie było żadnej informacji o koordynacji to i tak musisz to wypchnąć do UW na Art 16 ust 2 jeśli miałaś rozstrzygnięcie w sprawie a na te same dzieci coś ktoś przyznaje zagranicą.

Skoro przyznanie było informacją to uchylasz informację w formie decyzji.
https://www.kasarodziny.pl/
gopsik*
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA
Kontakt:

Post autor: gopsik* »

decyzja uchylająca w programie (amazis) i uchylam prawo do świadczenia a nie informację:-)
ODPOWIEDZ