Decyzja zmieniająca - Dodatek energetyczny

Strona 6 z 7    [ Posty: 61 ]

Napisano: 29 kwie 2015, 17:00

taki wariant jest mniej uciążliwy dla wnioskodawcy,
a dla nas nieco mniej uciążliwy, bo jednak nie trzeba przyjmować, rejestrować wniosków,
zmianę 300 decyzji zrobiłam w jeden dzień, jutro dam do wysyłki,
nie zrobiłabym tego, gdyby wszyscy na nowo mieli złożyć wnioski,

ten system dobrze się sprawdził w zeszłym roku gdy zmiany nie było... hi...
miało to też sens w przypadku gdyby zmiana była na plus....

natomiast zmienili na minus... i zdaję sobie sprawę, że to nieco kontrowersyjne,
ale wybrałam mniejsze zło... (ktoś już tak kiedyś mówił) hi...
technicznie wyszło to sprawnie... aczkolwiek... właśnie... gdy się ktoś odwoła...

jak mówiła Scarlett O'Hara "Nie mogę teraz o tym myśleć, bo oszaleję. Pomyślę o tym jutro." hi...

bynajmniej nie pasuje mi propozycja aniulkak11 aby zastosować art. 163 KPA,
poczytałam, poszperałam... i jakoś tak mi wychodzi, że ten art. można zastosować tylko w korespondencji z przepisem szczególnym, czyli gdyby w Prawie Energetycznym był zapis, że zmiana wysokości kwot DE powoduje zmianę decyzji, ale takiego zapisu nie ma...

czy nowe obwieszczenie można traktować jako ten przepis szczególny... no nie sądzę...
ale pomysł był ciekawy...
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2015, 8:14

Fantomas pisze:Nie bardzo rozumiem dlaczego tak robicie tzn. dlaczego nie przyznajecie wszystkim d.e. tylko do końca kwietnia i później nowe wnioski od maja. Kiedyś myślałem że robicie to z uwagi na zmniejszony nakład pracy ale skoro i tak wysyłacie (kopertujecie) im decyzje zmieniające od których mogą się odwołać to nie rozumiem. Robi się to jeszcze bardziej zawiłe. Te artykuły na które się powołujecie to też takie kontrowersyjne :) że tak powiem.

całkowicie się zgadzam, ja właśnie w ten sposób robię i nie mam teraz problemu ze zmianami
ruda maruda

Napisano: 01 maja 2015, 18:09

jaki problem? żaden... decyzje o zmianie wysłane... listy wypłat przygotowane (oczywiście w nowych kwotach)... high life! robota wykonana i zakończona... delektuję się długim majowym weekendem... (szkoda, że pogoda nie dopisała, bo w planach była kolejna trasa rowerowa do przejechania)

dla tych, którzy wydali decyzje tylko do 30 kwietnia, robota dopiero się zaczyna, mam rację? czy się mylę?
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2015, 15:53

cześć Gorzatka bardzo proszę o wzór decyzji zmieniającej -dzięki i super pogody w te wolne dni
[email protected]
rene

Napisano: 02 maja 2015, 17:38

moja wersja jest na stronie 4, na stronie 5 jest wersja Asi
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2015, 9:44

Czy pisząc decyzje zmieniające na podstawie art. 155 kpa macie zgody wnioskodawców.

Co robicie w przypadku braku zgody wnioskodawcy na zmianę decyzji?
aga12

Napisano: 05 maja 2015, 13:05

no właśnie co robicie jak nie ma zgody? wysłałam zawiadomienie o wszczęciu i nie dam rady zmienić kwoty do dnia wypłaty.Co robić??? :(
lusia02

Napisano: 05 maja 2015, 21:20

Przy składaniu wniosku od razu podpisywał zgodę na zmianę aby nie tracić na czasu, aby nie musieć angażować dodatkowo wnioskodawców przy zmianie decyzji dlatego tak sprawnie poszła mi ta zmiana, bo wszystkie zgody miałam już w teczce, każdemu tłumaczyłem dlaczego potrzebna ta zgoda, mówiłam że może być różnie, albo troszkę wzrośnie ale może też nieco się obniżyć, wszyscy podpisali bez problemu, ale w zeszłym roku jak wysłałam do wszystkich w połowie kwietnia druk o zgodzie na zmianę, to nie wszyscy przynieśli zgodę, na szczęście wtedy zmiany nie było, dlatego w tym roku nauczona że może być problem z dostarczeniem zgody pobierałam już w momencie składania wniosku
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2015, 9:48

Czy ktoś mógłby mi doradzić co powinnam zrobić (na jaki art. się powołać) jeżeli nie mam zgody od wnioskodawców na zmianę decyzji.
aga12

Napisano: 06 maja 2015, 10:00

w decyzjach przyznających pisałam, że przyznaję dodatek na okres np 01-01-2015 do 30-06-2015. W okresie od 01-01-2015 do 30-04-2015 w kwocie 15,77 zł. W kolejnych miesiącach dodatek energetyczny będzie przysługiwał w kwocie ogłoszonej przez ministra
aga12

Strona 6 z 7    [ Posty: 61 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x