decyzja zobowiązująca do zwrotu

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
~krysia

decyzja zobowiązująca do zwrotu

Post autor: ~krysia »

po długim i skomplikowanym postępowaniu wydałam decyzję omawiającą przyznania dodatku mieszkaniowego i jego zwrotu w podwójnej wysokości. tylko w tej decyzji nie wpisałam do kiedy ma zwrócić. i co teraz czy mam jej wysłać jakieś wezwanie do zapłaty z terminem płatności czy jak postąpić?
~małe ww

Re: decyzja zobowiązująca do zwrotu

Post autor: ~małe ww »

nie ma decyzji zobowiącującej do zwrotu. jest tylko wezwanie do zapłaty
~krysia

Znaczy wydałam decyzję (po ponownym przeliczeniu i wyjaśnieniu spraw- niesłusznie pobrała za 2 miesiące)) odmawiającą przyznania dm, wstrzymującą i ze tą kwote ma wpłacić na konto bankowe. tylko co teraz
~małe ww

1. postanowienie o wznowieniu postępowania
- gromadzenie dowodów
2. nowa decyzja o dodatku i tu jesli nie wychodzi to odmowna a jeśli wychodzi to mniejsza przyznająca
3 wezwanie do zapłaty nienależnie pobranej kwoty
4 decyzja w sprawie wstrzymania dodatku do czasu wyegzekwowania należności (jeśli przyznałaś mniejszy)
Takie jest postępowanie

~Sabinka

Post autor: ~Sabinka »

Jeżeli nie wskazałaś terminu do zwrotu należności, to wyślij dodatkowe pismo informujące, że np. kwotę nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego w podwójnej wysokości, należy zwrócić w terminie ... dni od daty uprawomocnienia się decyzji. I poinformuj o konsekwencjach niewpłacenia w terminie (postępowanie egzekucyjne itd...)
~małe ww

zwrotu nei nakłada się w drodze decyzji ..... jeśli gość się odwoła to uwalą i będzie hepi ;)
~krysia

no właśnie minęło 2 tyg i sie nie odwołał. Dzięki za wszelkie rady
ODPOWIEDZ