decyzje administracyjne czy pisma informujące

ODPOWIEDZ
~basia

decyzje administracyjne czy pisma informujące

Post autor: ~basia »

Czy spotkaliście sie z wydawaniem decyzji administracyjnych na zadania z zakresu rehabilitacji społecznej. Moje SKO każe mi sie wytłumaczyć z informacji o odmowie, traktując i określając ją jako \"decyzję administracyjną\". Może ktoś spotkał się z podobną sytuacją! Napiszcie!
~Lena

Re: decyzje administracyjne czy pisma informujące

Post autor: ~Lena »

Mieliśmy taką sytuację kilka lat temu i musieliśmy wydać decyzję administracyjną w jednym konkretnym przypadku. Natomiast od tego roku w ogóle wydajemy decyzje (turnusy, bariery itd.) na podstawie wyroku NSA z zeszłego roku, mimo że ludzie się odwołują SKO utrzymuje w mocy nasze decyzje.
~ewa

Post autor: ~ewa »

a co powiecie na to? dotyczy dotacji jasne ale jest analogiczne:

Adresat: MINISTERSTWO PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ

Sygnatura: RPO/736286/13/V/1011.1 RZ

Data wystąpienia/sprawy: 2013-09-10

Opis:
Wystąpienie do Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych w sprawie niewydawania decyzji administracyjnych w przypadku odmowy dofinansowania ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

Rzecznik Praw Obywatelskich otrzymuje skargi indywidualne dotyczące negatywnie rozpatrzonych wniosków o udzielenie bezrobotnej osobie niepełnosprawnej jednorazowych środków z PFRON na podjęcie działalności gospodarczej na podstawie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. Wnioskujący informowani są o negatywnym rozpatrzeniu wniosku w formie pisemnego powiadomienia. Forma ta nie daje im gwarancji załatwienia ich sprawy w zgodzie ze standardami demokratycznego państwa prawnego. Brak możliwości poddania rozstrzygnięć podejmowanych w tym zakresie kontroli instancyjnej i sądowej podważa zaufanie obywateli do organów administracji publicznej i stwarza niebezpieczeństwo arbitralności w działaniu władzy publicznej. W ocenie Rzecznika w każdym przypadku negatywnego rozpatrzenia wniosku o dofinansowanie z PFRON w trybie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych należy zachować formę decyzji administracyjnej. Stanowisko to znajduje potwierdzenie w najnowszym orzecznictwie sądów administracyjnych. Rzecznik Praw Obywatelskich zwraca się z prośbą o zajęcie stanowiska wobec przedstawionych wątpliwości.

Plik dołączony do tego dokumentu: 1752953.pdf

Data odpowiedzi: 2013-09-30

Opis odpowiedzi:
Pełnomocnik Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych (30.09.2013 r.) wyjaśnił, że przyznanie osobie niepełnosprawnej (wnioskodawcy) jednorazowych środków ze środków PFRON na podjęcie działalności gospodarczej nie jest załatwiane w trybie przepisów kodeksu postępowania administracyjnego. W świetle obowiązujących przepisów prawa, jak i orzecznictwa w przedmiotowym zakresie, pisemna informacja o negatywnym rozpatrzeniu wniosku wraz z uzasadnieniem, nie może przyjąć formy decyzji administracyjnej. Jednocześnie poinformował, że przedstawione przez Rzecznika Praw Obywatelskich sugestie zostaną wnikliwie przeanalizowane przy opracowywaniu założeń do nowej ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych.
~basia

bardzo dziekuje za informację. Czyli, jak narazie \"trzymam się\" formy - pisemna informacja a nie decyzja administracyjna. Ewa, a gdzie mozna znależć odpowiedź Pełnomocnika, żeby pokazać kierownikowi?
~ewa

Post autor: ~ewa »

https://www.sprawy-generalne.brpo.gov.pl/
to jest strona rzecznika praw obywatelskich bo to on zwracał się do pełnomocnika.
wpisz tam datę wystąpienia albo sygnaturę i znajdziesz cale zapytanie jakie było skierowane i odp. ( odp jest tylko taka krótka)
Ja napisałam o wyjaśnienie do pełnomocnika ale czekam na razie na odpowiedz.
~basia

Znalazłam, wydrukowałam i jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ