ZMIANA DEKLARACJI PO 11.08.2022
We wniosku o dodatek węglowy zaznaczyła Pani, że głównym źródłem ogrzewania jest kocioł na paliwo stałe. Przez paliwa stałe rozumie się węgiel kamienny, brykiet lub pelet zawierające co najmniej 85% węgla kamiennego.
Natomiast w złożonej do Urzędu...... do 11 sierpnia 2022r. deklaracji dotyczącej źródeł ciepła i źródeł spalania paliw głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest: kocioł na paliwo stałe zasilany drewnem kawałkowym.
Po weryfikacji złożonego wniosku, wynika że głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego wpisanym do ewidencji emisyjności budynków jest kocioł na paliwo stałe zasilany drewnem kawałkowym a nie węglem kamiennym, brykietem, lub peletem zawierającym co najmniej 85 % węgla kamiennego.
Po dniu 11 sierpnia 2022r. została zmieniona deklaracja dotycząca źródeł ciepła i źródeł spalania paliw, w której dopisany został rodzaj stosowanych w kotle paliw stałych. W deklaracji dopisano, że kocioł na paliwo stałe zasilany jest również węglem i paliwami węglopochodnymi.
Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym w przypadku, gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi, wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438, 1561 i 1576), do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu – w przypadku głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy. ( art. 27g ust. 1: Właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta,
burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania
paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej
„deklaracją”, w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła
lub źródła spalania paliw. )
W Pani przypadku nie jest to pierwsze uruchomienie źródła ogrzewania gospodarstwa domowego. Pierwsze uruchomienie źródła ogrzewania było przed złożeniem deklaracji w Urzędzie....... W Pani przypadku do dnia 11 sierpnia 2022r. główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego nie jest ze źródeł wyżej wymienionych zasilanych paliwami stałymi. Przez paliwa stałe rozumie się węgiel kamienny, brykiet lub pelet zawierające co najmniej 85% węgla kamiennego.
Dlatego też dodatek węglowy nie może być przyznany.
Biorąc powyższe pod uwagę orzeczono jak w sentencji decyzji.