Deklaracja o dochodach - czy wystarczy? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 mar 2026, 14:33

Czy jeżeli w deklaracji o dochodach dołączonej do wniosku osoba wpiszę wysokość wynagrodzenia za 3mce (deklaracja podpisywana pod odpowiedzialnością karną) to czy wymagacie by dostarczyła dodatkowo zaświadczenie od pracodawcy?
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 16 mar 2026, 14:39

a wnioskodawca wpisze wynagrodzenie na podstawie czego...będzie znał właściwą kwotę ?
Ja raczej mówię, by przynieśli jakiś dokument, czasem są to odcinki, rachunki na podstawie których można wyliczyć albo zaświadczenie. Jest cały miesiąc na złożenie wniosku więc nie widzę problemu ;)
Z doświadczenia wiem, że podpisują się pod odpowiedzialnością karną, ale ...nie biorą sobie tego do głowy i cuda wianki potrafią wpisać ;)
Ja im ufam...ale też sprawdzam ;)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 17 mar 2026, 8:42

Alalala pisze:
16 mar 2026, 14:33
Czy jeżeli w deklaracji o dochodach dołączonej do wniosku osoba wpiszę wysokość wynagrodzenia za 3mce (deklaracja podpisywana pod odpowiedzialnością karną) to czy wymagacie by dostarczyła dodatkowo zaświadczenie od pracodawcy?
Wystarczy deklaracja, jak sama piszesz, jest to dokument pod odpowiedzialnością karną. Po co robić sobie pod górkę ;)
Jeśli jest ktoś nadgorliwy lub taką dyspozycję wyda przełożony, to można prosić by dołączyli do wniosku zaświadczenia o dochodach. Ale nie mamy prawa odmówić przyjęcia wniosku bez zaświadczenia. Po przyjęciu wniosku, można wykorzystać art. 7 ust. 13 ustawy i wezwać do dostarczenia dokumentów.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 18 mar 2026, 8:52

ja nie mówię, że nie mogą składać bez zaświadczenia...tylko gdy do mnie przychodzą by pomóc wypełnić...to niestety bez dokumentów nie pomogę ;) i przynoszą to co trzeba, a jeśli ktoś złozy bez dokumentów...i mam wątpliwości...to tak art 7 ust 13 udm
z doświadczenia ponad 20 letniego wiem...że nie potrafią wypełnić wniosku...
miałam kontrole i nie zarzucono mi
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 18 mar 2026, 10:21

:-) pisze:
18 mar 2026, 8:52
ja nie mówię, że nie mogą składać bez zaświadczenia...tylko gdy do mnie przychodzą by pomóc wypełnić...to niestety bez dokumentów nie pomogę ;) i przynoszą to co trzeba, a jeśli ktoś złozy bez dokumentów...i mam wątpliwości...to tak art 7 ust 13 udm
z doświadczenia ponad 20 letniego wiem...że nie potrafią wypełnić wniosku...
miałam kontrole i nie zarzucono mi
Jasna sprawa.. jak pomóc to trzeba mieć na podstawie czego. Składają co pół roku a i tak nie wiedzą co i jak, to prawda.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x