Mam jeszcze jedno pytanie. Ciekawi mnie kwestia wypłacania dwa razy w miesiącu drobnych kwot mieszkańcom dps.
U nas wyglada to w nastepujący sposób:
1. Pracownik soc. przygotowuje wniosek o wypłatę z konta depozytowego, wypisuje kwotę , taki wniosek podpisywany jest przez kierownika działu opiekuńczego i przez mieszkańca.
2. Podawana jest kwota do księgowości i w dzień wypłaty czyli na 5 i na 20 pieniązki są wypłacane mieszkańcom.
Tu nie ma problemu. Kłopot zaczyna się jeżeli mieszkaniec jest ubezwłasnowolniony. Jestem młodym pracownikim soc. w dps i tak naprawdę osoba, która pracuje tu od lat na tym samym stanowisku nie potrafi mi wyjaśnić zasad wypłacanie ubezw. mieszkańcom pieniędzy. U nas robi się to w nastepujący sposób, choc według mnie nie jest on prawidłowy:
1. Wnioski o wypłatę pieniędzy z konta depozytowego są podpisywane przez op. prawnych ( zazwyczaj wysyłane są one do opiekunów bo większość mieszka daleko od dps.
2. Taki wniosek również jest podpisany przez kieronika a nastepnie pieniadze są wypłacane.....
no właśnie komu???? Pieniądze te są wypłacane pr. soc. na zeszyt. Każdy opiekun prawny podpisuje takie zobowiązanie że wyraża zgodę na wypłacanie swojemu podopiecznenu jednorazowo np. do 30 zł. I tak jest robione. Taki mieszkaniec albo pobiera drobna kwotę podpisuje w zeszycie, że pobrał, albo pieniędze są przekazywane do opiekunów oierwszego kontaktu, który dysponuje tymi pieniędzmi na rzecz mieszkańca.
Czy tak powinien wygladać depozyt, prosze o odpowiedz