" Nie wracam, ponieważ zwyczajnie nie umiem już sobie wyobrazić życia w ojczyźnie, bo stała się obcym i nieprzyjaznym tematem sennych koszmarów zamiast być słodkim krajem lat dziecięcych. Gdy przyjeżdżam na dłuższy urlop do Polski już po paru dniach obcowania z ojczyzną czuję się absurdalnie odrealniona i ciągle mi się zdaje, że Kafka swój „Proces” musiał pisać z myślą o nas, Polakach.."
lub inna wypowiedź
"Nie chcę mieszkać w kraju, w którym z patriotyczną pieśnią na ustach w święto państwowe pali się tęczę w środku miasta, a narzekactwo to taka odmiana small talku i ludzie od rana do wieczora po prostu się licytują, kto ma gorzej. Nie chcę żyć w miejscu tak mocno osadzonym w swej trudnej historii, że nawet opóźnienie technologiczne w stosunku do reszty sąsiadów stawia nas gdzieś pomiędzy ostatnią małpą , a pierwszym Afrykańczykiem i mieć iphona to szczyt szpanu. Nie chcę być skazana na komunistyczny azbest w ścianach i odór kaca w autobusach
Każdy kogoś ma za granicą, dlaczego tak się dzieje, że rodziny sie rozpadają, powstają definicje euroseroctwa. Dalzcego?
Dlaczego Polacy nie wracaja do Ojczyzny?
Oprócz Dlaczego Polacy nie wracaja do Ojczyzny? - HYdE PaRK przeczytaj również:
Pogryzł policjanta, bo miał trudne dzieciństwo w Somalii
Ukraińska rebelia w Kresach we wrześniu 1939 r.
Pilna narada w warszawskim ratuszu…
Czego tak panicznie boją się polscy sędziowie?
W Odessie rozpoczęto formowanie żydowskiego batalionu „karne
Thank you...
Na co cierpi dzibar-próba diagnozy
Tożsamość narodowa: cenny depozyt czy obowiązek?
Z czego dumni są Polacy a za co jest im wstyd
Sytuacja współczesnego kościoła polskiego
Na szybko na "nowo temat", ciekawy
"Smoleńsk"- to porażka...
POKL pod lupą CBA, na razie tylko w Opolu
Mobbing- jak sobie radzą pracownicy socjalni?
Dlaczego Polacy nienawidzą najbardziej Rosjan?
Jaki problem?