Dłużnicy

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Nowaaa
Referent
Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi
Kontakt:

Dłużnicy

Post autor: Nowaaa »

Dzień dobry, jestem OWD i w grudniu 2024 r. wezwałam dłużnika do wywiadu w sprawie alimentów. Niestety, wezwania nie odebrał, a zwrot przesyłki nie został podjęty w terminie (styczeń 2025).
Dopiero w kwietniu 2025 r. wszczęłam postępowanie w sprawie uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od obowiązku alimentacyjnego. Dodatkowo, zwrot przesyłki nie został podjęty w terminie, maj 2025.

8 maja 2025 r. wystosowałam pismo do komornika w sprawie ustalenia, czy dłużnik spełnia warunki z art. 5 ust. 3a.
Natomiast 20 maja 2025 r. otrzymałam odpowiedź, iż dłużnik nie wywiązywał się z obowiązku alimentacyjnego przez okres 6 miesięcy.

Na tej podstawie 20 maja 2025 r. podjęłam decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się od obowiązku alimentacyjnego.

Mam pytanie, czy takie postępowanie jest prawidłowe, oprócz opóźnienia w wszczęciu postępowania?

Czy w tej sytuacji mogę od razu złożyć wniosek o zatrzymanie prawa jazdy dłużnika oraz wniosek o ściganie za przestępstwo niealimentacji?

Będę wdzięczna za pomoc i wszelkie wskazówki, które ułatwią mi dalszą pracę z dłużnikami
Nowaaa
Referent
Kontakt:

Re: Dłużnicy

Jestem nowa i trochę mi się to wszystko miesza
Nowaaa
Referent
Kontakt:

Nikt nie pomoże ?
renulka
Starszy referent
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo
Kontakt:

Post autor: renulka »

Po otrzymaniu pisma od KS robię jeszcze do dłużnika zawiadomienie o zakończeniu postępowania (10 KPA) i wtedy wydaję decyzję.
Po uprawomocnieniu się decyzji składam zawiadomienie o ściganie do prokuratury i wniosek do starosty.
Nowaaa
Referent
Kontakt:

i przed każdą decyzją o uznaniu dłużnika za uchylającego się robisz takie zawiadomienie o zakończeniu postępowania ? .
Mogę prosić o wzór bo pierwszy raz o czymś takim słyszę ?
ODPOWIEDZ