Dostałam wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika, wysłane pisma do dłużnika, nie były odbierane, więc wystąpiłam do komornika o ustalenie miejsca pobytu, okazało się, że przebywa w areszcie i tu moje pytanie, jakie teraz powinnam podjąć kroki ? Jakieś pismo do aresztu, czy do OWW , że nie jesteśmy OWD ? Pytam, bo dopiero pierwszy raz odkąd jestem mam taką sytuację i nie chce zrobić źle
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."
Odpisałabym do OWW o tym jakie podjęto działania i co ustaliłaś, że w związku z tym że dłużnik przebywa aktualnie w areszcie,nie ma mozliwości przeprowadzenia z nim wywiadu.
Postanowienie Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 21 grudnia 2006 roku, II GW 5/06 (Lex nr 295017):
"Gdy dana osoba przebywa czasowo, choćby w dłuższym okresie, w pewnej miejscowości, ale dzieje się to wbrew jej woli, w wyniku osadzenia w zakładzie karnym, to w tej sytuacji, jako miejsce zamieszkania, od którego zależy wskazanie właściwego organu, należy wskazać miejsce, w którym strona ma zamiar mieszkać wtedy, gdy ustaną przeszkody w swobodnym wyborze miejsca zamieszkania.".