dłużnik spłaca zadłużenie, czy jest NPŚ z FA? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 cze 2026, 8:43

Mam wątpliwość dotyczącą funduszu alimentacyjnego i ewentualnie nienależnie pobranych świadczeń.

Wierzycielka pobiera z FA świadczenie w wysokości 700 zł miesięcznie na syna. Dłużnik ma prowadzoną egzekucję komorniczą. Komornik regularnie przekazuje wyegzekwowane kwoty na należności z tytułu FA (część na odsetki, część do budżetu państwa, część do gminy).

W kwietniu 2026 r. zadłużenie dłużnika wobec FA zostało całkowicie spłacone przed wypłatą świadczenia za kwiecień. Następnie 24.04.2026 wypłacono wierzycielce FA w kwocie 700 zł, przez co ponownie powstała należność dłużnika wobec FA.

Analogiczna sytuacja miała miejsce w maju 2026 r. – zadłużenie zostało spłacone, a po wypłacie FA 25.05.2026 ponownie powstała należność w wysokości 700 zł.

Otrzymałam od komornika pismo o treści:

„W związku z brakiem zadłużenia na rzecz świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłaconych przez OPS przekazana została do wierzyciela w dniu 10.04.2026 kwota 570,25 zł oraz w dniu 06.05.2026 kwota 375,55 zł.”

Nie mam informacji, za jakie okresy alimentacyjne zostały przekazane wierzycielce te kwoty (czy są to alimenty bieżące, czy zaległe).

Czy na podstawie takich danych można mówić o nienależnie pobranych świadczeniach z FA, czy najpierw należy ustalić z komornikiem, za jakie okresy zostały przekazane wierzycielce kwoty 570,25 zł i 375,55 zł?

Jak postąpiliby Państwo w takiej sytuacji?
AmopsA
Praktykant
Od: 26 lip 2021, 18:04
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 02 cze 2026, 10:15

Jeżeli na dany moment wszystkie zaległości dłużnika wobec funduszu były spłacone to komornik musiał wypłacić należność wierzycielce i nie ma mowy o nienależnie pobranych świadczeniach (nie ma znaczenia jak to komornik u siebie rozliczył, czy na zaległe czy bieżące)
Warto zasugerować wierzycielce czy nie chce zrezygnować z FA skoro są regularne wpłaty dłużnika
Jola2016
Starszy referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 02 cze 2026, 14:19

Jola2016 pisze: Jeżeli na dany moment wszystkie zaległości dłużnika wobec funduszu były spłacone to komornik musiał wypłacić należność wierzycielce i nie ma mowy o nienależnie pobranych świadczeniach (nie ma znaczenia jak to komornik u siebie rozliczył, czy na zaległe czy bieżące)
Warto zasugerować wierzycielce czy nie chce zrezygnować z FA skoro są regularne wpłaty dłużnika
A czy podpowiesz mi jakie kroki powinnam teraz zrobić? Dłużnik do mnie dzwoni, że chce płacić bezpośrednio wierzycielce. Wierzycielka absolutnie nie zrezygnuje z FA.

Mam książkę Fundusz alimentacyjny Piotra Mrozka i tam jest taki rozdział, z którego wynikałoby, że nienależnie pobranym świadczeniem w rozumieniu art. 2 pkt 7 lit. d jest świadczenie (w moim przypadku) za kwiecień i maj - do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów.
Ale oczywiście mogę źle interpretować ten zapis.
AmopsA
Praktykant

Napisano: 02 cze 2026, 14:36

Jeżeli dłużnik będzie płacił wierzycielce, a ona nie będzie tego oddawać do komornika, to automatycznie ma nienależnie pobrane świadczenia z FA.
Poza tym to nie jest w jego interesie (dłużnika), bo komornik nie będzie odpisywał wpłat od jego długu.

A dlaczego za kwiecień i maj miałyby być nienależnie pobrane, jeśli została zachowana kolejność zgodnie z art. 28. Komornik najpierw wpłaciła Wam, a potem dopiero wierzycielce - tak zrozumiałam
Jola2016
Starszy referent

Napisano: 03 cze 2026, 12:46

Dziękuję. Rozjaśniłaś mi sytuację:)

Komornik najpierw wypłacił nam.
Dokładnie mam takie wpłaty/zwroty/wypłaty:
7.04.2026 zwrot od Komornika (dłużnik nie ma zadłużenia)
10.04.2026 Komornik przekazuje wierzycielce kwotę 567,06 zł
23.04.2026 wypłata FA

06.05.2026 zwrot od Komornika (dłużnik nie ma zadłużenia) i jednocześnie w tym samym dniu Komornik przekazuje wierzycielce kwotę 372,53 zł.
25.05.2026 wypłata FA.

Teraz w czerwcu podejrzewam, że będzie analogiczna sytuacja.

Czy w tej sytuacji mogłabym napisać sobie jakąś notatkę służbową? Np. że jest zachowana kolejność zaspokajania należności z egzekucji od dłużnika alimentacyjnego zgodnie z art. 28., i w tej sytuacji nie ma nienależnie pobranych świadczeń.
AmopsA
Praktykant

Napisano: 03 cze 2026, 13:43

Można zrobić notatkę, jak najbardziej, żeby za rok się nie przestraszyć
Jola2016
Starszy referent

Napisano: 03 cze 2026, 14:52

A nie trzeba w tym wypadku to co dostała wierzycielka od komornika doliczyć do jej dochodu? Przeliczyć czy nie przekroczyła?
I FA jest chyba po to jeżeli dłużnik nie łoży na dzieci to wtedy fa go zastępuje (generując dług na dłużnika). W miesiącu nie może mieć z dwóch instytucji płacone.
Tak mi się wydaje.
TomSz
Praktykant
Od: 20 maja 2026, 13:11
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 03 cze 2026, 15:07

Otrzymane alimenty wlicza się do dochodu w roku bazowym (nie ma z tego tytułu uzysku).
TomSz pisze:
03 cze 2026, 14:52
I FA jest chyba po to jeżeli dłużnik nie łoży na dzieci to wtedy fa go zastępuje (generując dług na dłużnika). W miesiącu nie może mieć z dwóch instytucji płacone.
Tak mi się wydaje.
Dlatego trzeba pilnować kiedy egzekucja stanie się skuteczna (wszystkie zaległości wobec wierzyciela zostaną spłacone)- wtedy FA nie przysługuje.
Jeśli dłużnik płaci regularnie sugerujemy zrezygnowanie z FA (w celu uniknięcia ewentualnych nienależnie pobranych FA, które trzeba potem spłacić z odsetkami), w razie zaprzestania spłat przez dłużnika - zawsze można wrócić do FA
Jola2016
Starszy referent

Napisano: 05 cze 2026, 14:32

Ja mam jedną wierzycielkę, która co mc otrzymuje od komornika przelewy.
Jeśli pobiera FA to nie może pobierać od komornika czy od ojca dziecka! Nasza ustawa jasno stanowi. Nie ma co wnikać, za jaki okres komornik jej przelał.
Kobieta ma prawo pobierać FA mimo chęci płaceni przez dłużnika alimentów. Pamiętajmy, że przepisy komornika też stanowią, że może on zając wynagrodzenie DO 60 % jego wysokości. Do, a nie tylko i wyłącznie 60 %. Poza tym jak egzekwuje więcej może oddać do sądu na przechowanie.
Ja swoim wierzycielkom tłumaczę też, że wszystko też zależy od tego ile komornik prześle. Przykład: ja płacę FA tylko 120 zł bo zł za zł komornik roni przelew na 1000 zł. Jasne, że lepiej wyjdzie na tym, że u mnie zrezygnuje nawet jeśli ta wpłata będzie jednorazowa. Za 2 mc może złożyć wniosek - finansowo będzie na plus.
HanaOgi44
Praktykant
Od: 19 mar 2026, 12:36
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x