Mam wątpliwość dotyczącą funduszu alimentacyjnego i ewentualnie nienależnie pobranych świadczeń.
Wierzycielka pobiera z FA świadczenie w wysokości 700 zł miesięcznie na syna. Dłużnik ma prowadzoną egzekucję komorniczą. Komornik regularnie przekazuje wyegzekwowane kwoty na należności z tytułu FA (część na odsetki, część do budżetu państwa, część do gminy).
W kwietniu 2026 r. zadłużenie dłużnika wobec FA zostało całkowicie spłacone przed wypłatą świadczenia za kwiecień. Następnie 24.04.2026 wypłacono wierzycielce FA w kwocie 700 zł, przez co ponownie powstała należność dłużnika wobec FA.
Analogiczna sytuacja miała miejsce w maju 2026 r. – zadłużenie zostało spłacone, a po wypłacie FA 25.05.2026 ponownie powstała należność w wysokości 700 zł.
Otrzymałam od komornika pismo o treści:
„W związku z brakiem zadłużenia na rzecz świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłaconych przez OPS przekazana została do wierzyciela w dniu 10.04.2026 kwota 570,25 zł oraz w dniu 06.05.2026 kwota 375,55 zł.”
Nie mam informacji, za jakie okresy alimentacyjne zostały przekazane wierzycielce te kwoty (czy są to alimenty bieżące, czy zaległe).
Czy na podstawie takich danych można mówić o nienależnie pobranych świadczeniach z FA, czy najpierw należy ustalić z komornikiem, za jakie okresy zostały przekazane wierzycielce kwoty 570,25 zł i 375,55 zł?
Jak postąpiliby Państwo w takiej sytuacji?