dłużnik, umorzenie, ZK - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 maja 2014, 12:56

Dłużnik siedzi w ZK, (tylko przez rok w styczniu wyjdzie) dostał teraz dec. o zwrocie. Napisał mi pismo o wstrzymanie egzekucji i umorzenie długu. czy muszę mu wydać decyzję odmowną, czy wystarczy może pismo w odpowiedzi?
Kaaasia

Napisano: 29 maja 2014, 8:51

wracam do tematu.
nie wiem czy mogę mu tylko odpisać że nie możemy mu umorzyć (nigdy nic nie spłacał) czy muszę prowadzić całe postępowanie, z wywiadem środowiskowym, czy wywiad musi być przeprowadzony w ZK? czy może coś innego?
Kaaasia

Napisano: 29 maja 2014, 10:28

pytam jeszcze raz, ---- dłużnik który siedzi w ZK przysłał pismo, że nie może się wywiązywać z obowiązku płacenia, (nigdy nie płacił nawet jak był na wolności) i żebyśmy mu umorzyli jego dług. Co ja mam teraz zrobić ? powołać się na art.30 ustawy i wydać decyzję odmowną,
Kaaasia

Napisano: 29 maja 2014, 11:07

Odmowa umorzenia tylko w drodze decyzji następuje.

II SA/Sz 634/13 - Wyrok WSA w Szczecinie
IV SA/Po 1198/12 - Wyrok WSA w Poznaniu
II SA/Ke 352/13 - Wyrok WSA w Kielcach

"Napisał mi pismo o wstrzymanie egzekucji i umorzenie długu."
Uprawnienie do zawieszenia postępowania egzekucyjnego poprzez wydanie stosownego postanowienia ustawodawca przyznał jedynie organowi egzekucyjnemu – art. 56 § 3 u.p.e.a. Wierzyciel, zgodnie z art. 56 § 1 pkt. 4 może wystąpić z żądaniem zawieszenia postępowania. Jednakże przepisy u.p.e.a. ani innych ustaw nie nakładają na wierzyciela obowiązku wystąpienia do organu egzekucyjnego z takim żądaniem. Ponadto takie żądanie nie posiada formy postanowienia, na które służy zażalenie.
II SAB/Łd 28/13 - Postanowienie WSA w Łodzi
Art. 66. § 1. Kpa Jeżeli podanie dotyczy kilku spraw podlegających załatwieniu przez różne organy, organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, uczyni przedmiotem rozpoznania sprawy należące do jego właściwości. Równocześnie zawiadomi wnoszącego podanie, że w sprawach innych powinien wnieść odrębne podanie do właściwego organu, i poinformuje go o treści § 2.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 11:24

bardzo bardzo dziękuje
Kaaasia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU