Dostaliśmy pismo z PUP, że dłużnik utracił status bezrobotnego ponieważ odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji wykonywania robót publicznych. Dzwoniłam do dłużnika. Twierdzi, że ma obiecywaną pracę ale nie ma jeszcze umowy. Zastanawiam się co zrobić. Od razu wszczęcie postępowania i dec. o uchylaniu czy wysłać do PUP w celu zarejestrowania jako poszukujący pracę. Facet ma skomplikowaną sytuację i nie chciałabym od razu Prokuratury.
Zobowiązać go do zarejestrowania się jako poszukujący pracy. A, jak znajdzie pracę, to doniesie umowę.Jeśli się nie zarejestruje, to zawiadomienie o uchylającym się i decyzja. Jeśli po wysłaniu zawiadomienia jednak się zarejestruje lub znajdzie pracę- umorzenie wszczęcia. W międzyczasie można sprawdzić go jeszcze w SEPI.
może się mylę ale po podjęciu działań wobec niego już raz go zobowiązałaś i wtedy się wywiązał, tak? Potem stracił status. Ja już nie wysyłam kolejnego zobowiązania.
A i tak ma karne dni w PUP, w przypadku pierwszej odmowy zostanie skreślony z rejestru na 4 miesiące (120 dni).
Jak mi się nie wywiąże po ponownym podjęciu działań, to wtedy postępowanie w celu uznania za uchylającego się.