dłużnki nie jest ojciem dziecka na które były płacone alimen - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 lip 2015, 9:37

dłużnik alimentacyjny uznała dziecko przed kierownikiem usc , były zasądzone alimenty, placiliśmy fundusz alimentacyjny bo egzekucja była bezskuteczna u komornika, a po kilku latach zrobił badania i się okazało, że nie jest ojcem dziecka na które były płacone świadczenia z funduszu alimentacyjnego, ma też zniesiony obowiązek alimentacyjny. Co z jego zaległościami dalej dochodzimy zwrotu?
12@

Napisano: 03 lip 2015, 10:55

A czy to nie oznacza nienależnie pobranego świadczenia które teraz wierzycielka musi oddać?
MZv2

Napisano: 03 lip 2015, 11:15

wypłata za cały ten czas jest jak najbardziej należna wierzycielce, przecież komornik prowadził egzekucję. Odmawiasz od daty wyroku dot. zniesienia obowiązku alimentac. Wystawiasz też dla tego DŁ stosowną decyzję o zwrocie za ten okres. Pan natomiast ma roszczenia wobec wierzycielki i może ich dochodzić na drodze cywilnej od matki tego dziecka. Możesz się upewnić u komornika, ale tak jest, komornik tez nie zwróci "ojcu" ew. kwot wyegzekwowanych od niego w tym okresie
ODA

Napisano: 03 lip 2015, 13:17

Witajcie.
Czy jeśli obowiązek alimentacyjny został uchylony i obejmuje cały okres wypłaty ( 10 lat w tyłu) to wierzyciel ma nienależnie pobrane i zwrot.
a co w sytuacji, jeśli dłużnik spłacił już połowę zadłużenia:?
1. spłacone kwoty- dłużnik dochodzi sam na drodze cywilnej?
2. kwota, która nie została spłacona przez dłużnika , jest kwota nienalżnie pobranego świadczenia i ma ja zwrócić wierzyciel?
3. może całkiem coś innego?
ox12345

Napisano: 03 lip 2015, 15:00

Ja spotkałem się kiedyś z taką interpretacją, że dłużnikiem przestaje się być po wyroku jt. zaprzeczeniu ojcostwa jednak należności wypłacone do chwili nowego rozstrzygnięcia pozostają do spłacenia. Skoro osoba przychodzi do USC i stwierdza iż jest ojcem, ponadto jest w pełni poczytalna musi ponieść tego konsekwencje, w końcu było to oświadczenie woli.
vbcc

Napisano: 03 lip 2015, 15:23

No nie wiem. Sprawa może się nieźle zakręcić bo wygląda to tak jakby kobieta celowo wprowadziła w błąd pana, sąd, komornika i ośrodek. Sądziłem, że to działa w obie strony. Jak jest podwyżka alimentów z datą np. kilka miesięcy do tyłu to wyrównujemy wypłatę i zadłużenie automatycznie rośnie to odwrotnie w takiej sytuacji.
MZv2

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x