Do Amazis-a - Oprogramowanie

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 paź 2008, 15:32

Mam dwa pytania:
- jak zrobić zestawienie osób którym w danym miesiącu tzn. np. od 01-10-2008 do 31-10-2008 dzieci i dorosłych kończy się orzeczenie. Można wybrać wg kryterium ale tylko dzieci a dorosłych pomija;
- jak zrobić aby zasiłek rodzinny był przyznawany tylko do czasu gdy jest orzeczenie dot. osób korzystających z podwyższonego kryterium- w momencie gdy kończy się orzeczenie osoba nie może przekroczyć 504 a nie 583, program przyznaje na cały okres ( oczywiście kształcenie i reh. na czas orzeczenia ) a rodzinne do sierpnia a przecież nie można założyć że osoba stanie na komisję.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
~I>S>

Napisano: 09 paź 2008, 23:08

tak ale ustawa o SR mówi o przyzniu świadczenia na okres zasiłkowy a wszelkie zmiany mające istotny wpływ na prawo do świadczeń ma obowiązek zgłaszać wnioskodawca (takie jest pouczenie na wniosku). Ponieważ ja wioskodawcom nie do końca ufam to robiłam wcześniej tak, że od razu pod decyzja przyznającą zakładalam sobie zmianę z rozpatrzeniem od miesiaca gdzie kończylo sie orzeczenie i pa, jak donieśli to ja usuwałam, jak nie donieśli to nigdy nie wypłaciłam za dużo. Teraz w Amazisie jest taka funkcja menu Wnioski - Lista wnioskow wg kryterium i tam mozna wybrac sobie \"dziecku kończy sie orzeczenie\" i ustalic okres jaki Cie interesuje. Ja zawsze na początku miesiąca robie sobie takie zestawienie dla calego miesiaca, wyrzucam osoby i wzywam wnioskodawcow do złożenia wyjaśnień i wszystko mam zgodnie z prawem. Gdzies czytalam wyjaśnienia MPiPS, że nie możesz zakładać w przypadku dochodu, że np.: za pół roku sytuacja rodziny nie ulegnie zmianie i dlatego rozpatrujesz sytuacje rodziny na dzień złożenia wniosku i wg tych danych przyznajesz na okres zasiłkowy - więc się tego trzymam i jakoś do tej pory żadna kontrola mi nic nie zarzuciła :-)
~Ania

Napisano: 10 paź 2008, 9:49

A jak wyłapujesz koniec zasiłków pielęgnacyjnych u dorosłych???
~I>S>

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x