WITAM.CZY WNUCZKA,KTÓRA MIESZKA ZE SWOJĄ NIEPEŁNOSPRAWNĄ BABCIĄ I OPIEKUJE SIĘ NIĄ 24 H NA DOBĘ MOŻE STARAĆ SIĘ O SZO,JEŚLI ŻYJE JEJ MATKA CZYLI CÓRKA BABCI I NIE PRACUJE?ISTNIEJE KOLEJNOŚĆ ALIMENTACYJNA CZY TEŻ NIE?
ten wyrok mówi całkowicie co innego
"Na marginesie rozważań należy uznać za nieprawidłowe stanowisko organu l instancji, że J. R. nie przysługuje specjalny zasiłek opiekuńczy, ponieważ ta forma pomocy przeznaczona jest w pierwszej kolejności dla osób będących w bliskim pokrewieństwie, które obciążone są obowiązkiem alimentacyjnym z mocy prawa. Osobami zobowiązanymi do sprawowania opieki nad F. R. są w pierwszej kolejności jej synowie i córka. Niewątpliwie jest
to zgodne z zasadą kolejności obowiązku alimentacyjnego, z tym że przepisy ustawy odnośnie przyznania specjalnego zasiłku opiekuńczego o takiej kolejności wcale nie wspominają, przepisy nie zawierają analogicznego rozwiązania jak w przypadku świadczenia pielęgnacyjnego, to jest art. 17 ust. 1 a, które wskazuje, kiedy beneficjentami świadczenia pielęgnacyjnego mogą zostać osoby inne niż spokrewnione w pierwszym stopniu. Zatem interpretując przepisy odnośnie obu świadczeń, należy stwierdzić, że beneficjentami specjalnego zasiłku opiekuńczego, mogą być wnukowie nawet, jeżeli są osoby spokrewnione w pierwszym stopniu z osobą wymagającą opieki i nie muszą wykazywać, że osoby spokrewnione w pierwszym stopniu nie mogą wykonywać przedmiotowej opieki".
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Pokazać debilowi wyrok, który wskazuje jak wół, że nie ma znaczenia przy szo kolejność alimentacji, bo nie ma takiego zapisu w art. 16a (jest tylko w art. 17a czyli w odniesieniu do śp) a debil radośnie pisze, że szo nie przysługuje...
Debilu ty choć czytać potrafisz?
Kto cie debilu i jakim cudem zatrudnił do realizacji przepisów prawa skoro nawet nie potrafisz przeczytać podłożonego pod sam nos wyroku?
PS.
Miło elmer ze przestałeś brnac w swoje niedawne bzdury o kolejności alimentacji w sprawach o szo
trollu:
1. pomyliło ci się coś. Pewnie ślina ci na oczy weszła. Nigdy nie bawiłem się w kolejność przy alimentacji. Czytaj nicki trollu;
2. doszło już do ciebie bezsensowność nowego projektu zmian dotyczącym przekroczenia kryterium i zmian decyzji na 1 zł? Ja stawiałem, że zajmie ci to tydzień, ale chyba byłem optymistą....
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
na szczęście całe g... ustawodawce obchodzi czy tobie sie podoba czy nie dana zmiana i twoje poczucie sensowności np projektu złotówka za złotówkę. Bedziesz tyrac realizujac te zapisy bo taki twoj psi obowiazek, a jak ci sie nie podoba ta praca to won.
Brendzluj sie wiec dalej swoimi poronionymi teoriami tutaj głoszonymi