Do Elmera bardzo ważne!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 mar 2015, 9:08

Już kiedys pisałam na ten temat ale bardzo cie prosze napisz mi co bys ty zrobił w tym momencie.
Osoba decyzją ROPS ma przyznane świadczenie pielgnacyjne z tytułu opieki nad matką od 2012 roku do nadal (zaznaczam ,że wniosek był wysłany o ZDO). Osoba ta cały czas była ubezpieczona w KRUS na wniosek jako rolnik. Mąż jest zatrudniony w Austrii.
1. W tym momencie KRUS ją wyłączył z ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego od , ona ma problem z otrzymaniem ubezpieczenia u męża. Od kiedy mam ją ubezpieczyć zdowotnie i społecznie.Wypłata idzie teraz w marcu + 200 zł. Jak to rozwiązać??????????????????
kasia 12

Napisano: 18 mar 2015, 9:13

ja bym jej w ogóle nie ubezpieczał. To, że maż ma z tym problem (czytaj to są duże koszty) to nie jest twoja sprawa. Ona ma inne źródło ubezpieczenia.
Zaznaczam jednak, że miałem podobną sprawę u siebie i SKO kazało nam płacić. Tam jednak nie było stwierdzonej koordynacji i do tego się SKO przyczepiło.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2015, 9:32

ja to wałkuje już miesiąc napisałam nawet do ministerstwa ale odpisali mi że to lezy w kompetencji ministerstwa zdrowia????
ja mam od nich taki druk z Austrii E 106 AT-odrzucenie ale to też jest watpliwe. Tu jest problem ponieważ w tył to jest olbrzymia kasa i nie ma podstaw do ubezpieczenia a KRUS wywalił ją wstecz.
kasia 12

Napisano: 18 mar 2015, 9:34

tutej jest tysiące sprzeczności a jeszcze dodam , że ROPS przez telefon stwierdziła że jest koordynacja dlatego że ona jest w KRUSIE aktywna.
kasia 12

Napisano: 18 mar 2015, 9:37

a powiedz mi czy ty tej osobie dawałeś jakąś odmowe składki-decyzja
kasia 12

Napisano: 18 mar 2015, 9:46

pismo do niej wysłałem, a Strona złożyła skargę do SKO.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2015, 10:05

najciekawsze jest to że kilka ośrodków z którymi rozmawiałam to placa składki zdrowotne pomimo, że powinno być zgłoszenie przy mężu. ja nie wiem czy wogóle taki druk który mam to moge traktowac jako odmowa ubezpieczenia w Austrii, ją krUS wywalił od 2012
kasia 12

Napisano: 18 mar 2015, 10:50

Elmer czy ty komuś płacisz zdrowotną ( chodzi mi tylko o sytuacje jak mąż jest zagranicą). odnośnie tej sytuacji to powiedz mi jeśli bym juz placiła to od kiedy wogóle moge bo wstecz nie bardzo chyba
kasia 12

Napisano: 18 mar 2015, 10:55

płacę zdrowotną tam gdzie nie ma innej możliwości.
W przypadku gdy KRUS kogoś wyrzuca i nie ma innego źródła to płacę wstecz
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x