mam nienaleznie pobrany zasiłek rodzinny nie zgłoszony dochód uzyskany 1 decyzje wydałam o uchyleniu świadczeń teraz 2 decyzje mam wydać o nienależnie pobranych i o zwrocie jak wy to widzicie czy to jest poprawne wczesniej wydawaliśmy pierwsza o uchyleniu i orzeknieciu o nienależnie pobranych i druga o zwrocie jak widzicie ta poprawność jak jest u was pomóżcie
czy robił ktoś juz ?
moze macie wzór ?
nigdy nie robiłam w jednej decyzji tylko zawsze w dwóch 1 uchyli i orzec o nienaleznie a 2 o zwrocie
nie wiem jak to w sentencji wpisac, wykazac?
Został zmieniony art. 30 ust 3 ustawy o ŚR od 18 .09.2015 r.
Teraz wydajemy 1 ( słownie : jedną decyzję o nienależnym pobranym i o zwrocie)
Znalazłem we wzorach decyzji taki szablon można go wykorzystać.
Prezydent Miasta ……………., dnia ……………….. r.
OPS/………../13
Pan/Pani
Anna Kowalska
ul. .………….……………………
DECYZJA nr OPS/ŚR/…………/13
w sprawie nienależnie pobranego świadczenia rodzinnego
przyznanego decyzją OPS/ŚR/………/13 z dnia ……………
Na podstawie art. 104 ustawy z 14.6.1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2013 r. poz. 267), art. 3 pkt 17a, art. 11a ust. 1, art. 30 ust. 1, ust. 2 pkt 1, ust. 3, ust. 6, ust. 8, art. 32 ust. 1 ustawy z 28.11.2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992 ze zm.) oraz upoważnienia Prezydenta Miasta …………… nr ………… z dnia …………… dla zastępcy dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej w ……………… do prowadzenia postępowania w sprawach świadczeń rodzinnych, a także do wydawania w tych sprawach decyzji,
UZNAJĘ,
że kwota wypłacona w okresie od 1.9.2013 r. do 31.10.2013 r. w wysokości 340,00 zł (słownie: trzysta czterdzieści zł 00/100) jest nienależnie pobranym dodatkiem do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka na syna Juliana.
ZOBOWIAZUJĘ
pana/panią Annę Kowalską, zam. ………………. do zwrotu kwoty 340,00 zł (słownie: trzysta czterdzieści zł 00/100) wraz z ustawowymi odsetkami w wysokości 13%, naliczonymi od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczeń rodzinnych, do dnia spłaty.
Kwota nienależnie pobranego świadczenia rodzinnego zgodnie z art. 30 ust. 6 będzie potrącona z bieżących wypłat.
UZASADNIENIE
ja robię dwie .. uchylam a następnie orzekam NP i zwrot .. art. 30 został zmieniony bo były interpretacje takie, że niektórzy robili trzy decyzje: uchylającą, ustalająca NP i żądającą zwrotu ............ obecnie art. 30 ust. 5 mówi o decyzji ustalającej np i o zwrocie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
uchylamy decyzję jeżeli jest jeszcze w realizacji.
Natomiast np. z. rodzinny nienależnie pobrane za V-IX 2014 r. to obecnie wydajemy jedną decyzję
o nienależnie pobranym i o zwrocie.