do Elmera i innych - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 09 mar 2016, 14:25

Działając na podstawie art.5 ust.2 pkt. 1 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2016r., poz. 169) zobowiązuję Pana jako dłużnika alimentacyjnego do;

1. przedstawienia aktualnego zaświadczenia potwierdzającego fakt zarejestrowania jako osoba bezrobotna albo jako poszukująca pracy w przypadku braku możliwości zarejestrowania się jako bezrobotny w Powiatowym Urzędzie Pracy w PSCIUMIU Dolnym
w terminie 14 dni od daty otrzymania niniejszego zobowiązania.

lub

2. przedstawienia zaświadczenia od pracodawcy potwierdzającego zatrudnienie w terminie 14 dni od daty odebrania niniejszego zobowiązania.

Jednocześnie informuję Pana, iż na podstawie art. 5 pkt. 3 w/w ustawy, w przypadku odmowy zarejestrowania się jako bezrobotny lub jako poszukujący pracy MGOPS w PCIUMIU:
1. składa wniosek o ściganie za przestępstwo określone w art. 209 § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997r. Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553)
2. kieruje wniosek do starosty powiatu o zatrzymanie prawa jazdy dłużnika alimentacyjnego.

Sprawa pilna.
Malwina69

Napisano: 10 mar 2016, 9:54

A czy nie można zastosować art 5a jeżeli - dłużnik przyszedł na wywiad - zarejestrował sie w PUP - aktywizowałam go - ale z PUP przyszła info ze nie zgłosił się na podpis - wysłalam wezwanie o zarejestrowanie sie jako poszukujący pracy jednak dłużnik sie nie zarejestrował ale w 2012r. miał już wydaną decyzję uznającą za uchylającego i dlatego ten 5a. Czy źle myślę??
Lenka1

Napisano: 10 mar 2016, 12:00

Nikt nie podpowie?? ;(
Lenka1

Napisano: 10 mar 2016, 12:09

jak nie będziesz podejmować dalszych czynności? masz decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się, czyli teraz wniosek do prokuratury i pismo do centralnej ewidencji kierowców
@@@

Napisano: 10 mar 2016, 12:28

No ale teraz jeśli stosujemy art. 5a to nie wysyłamy do starosty i prokuratury (info ze szkolenia). Tylko że ja nie wiem czy moge w mojej sytuacji zastosować 5a. Czy raczej wszcząć postępowanie a potem umorzyć?
Lenka1

Napisano: 10 mar 2016, 12:42

Art. 5a
1. Po otrzymaniu kolejnego wniosku, o którym mowa w art. 3 ust. 5, dotyczącego tego samego dłużnika alimentacyjnego organ właściwy dłużnika przeprowadza z dłużnikiem alimentacyjnym wywiad alimentacyjny oraz odbiera od niego oświadczenie majątkowe.
2. W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, lub w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego ani nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy.
Nie widzę tutaj zapisu, że nie wysyłamy do prokuratury i starosty.
@@@

Napisano: 10 mar 2016, 13:17

To nie jest mój wymysł z prokuraturą i starostą taką informacje podał nam Pan który prowadził szkolenie. Ale chodzi o to czy ja mogę zastosować ten art. 5a do mojej sytuacji ?? Bo mam wątpliwości..
Lenka1

Napisano: 10 mar 2016, 13:24

nie robisz decyzji nie robisz starosty i prokuratury
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2016, 13:35

Elmer ale wszczynam postępowanie i potem umarzam czy stosuje art 5a ??
Lenka1

Napisano: 10 mar 2016, 14:10

stosujesz 5a i pijesz kawę
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]