slowo "odpowiednio" w definicji rodziny ma duze znaczenie;-) w przykladzie z tego postu w skladzie rodziny sa rodzice dziecka po prostu...gdyby isc waszym torem myslenia to w przypadku gdyby dziecko mialo opiekuna faktycznego to ten opiekun faktyczny musialby wpisac do skladu rodziny rodzicow tego dziecka, a gdyby tak jeszcze ci rodzice byli w nowych zwiazkach to i ich malzonkow:D
Wracam do tematu!
Trzeba zacząć od art.3 pkt 16 ustawy - definicja rodziny( nie może matka dziecka figurować równolegle w składzie dwóch rodzin) - z definicji wynika, że ojciec rozwodnik jest osobą samotnie wychowującą dziecko - art. 7 pkt 5 - nie ma zasądzonych alimentów - w związku z tym, że matka Pana dziecka jest członkiem innej rodziny, uznajemy Pana za samotnie wychowującego, który nie ma zasądzonych alimentów - rodzinne nie przysługuje!
Taka w skrócie była nasza argumentacja!
SKO utrzymało w mocy naszą decyzję:Zdaniem kolegium organ I instancji trafnie przyjął, że Pani .... nie może być członkiem dwóch rodzin jednocześnie i bez znaczenia jest okoliczność, że na dzieci z związku małżeńskiego nie pobiera świadczeń rodzinnych ....Zdaniem Kolegium wnioskodawcę należało uznać za osobę samotnie wychowującą dziecko.
Zakończyło się nie rozwodem matki dziecka tylko zasądzeniem od niej na rzecz dziecka alimentów.
Pozdrawiam
Z aktu urodzenia dziecka będzie wynikać, że coś jest nie tak, na akcie urodzenia podają rodowe nazwisko matki.