no i???Kati@ pisze:KPA
Art. 220. § 1. Organ administracji publicznej nie może żądać zaświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego, znanych organowi z urzędu bądź możliwych do ustalenia przez organ na podstawie posiadanej ewidencji, rejestrów lub innych danych albo na podstawie przedstawionych przez zainteresowanego do wglądu dokumentów urzędowych (dowodu osobistego, dowodów rejestracyjnych i innych).
§ 2. Organ administracji publicznej żądający od strony zaświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego jest obowiązany wskazać przepis prawa wymagający urzędowego potwierdzenia tych faktów lub stanu prawnego w drodze zaświadczenia.
nie dołączam Kati bo nie muszę jak dobrze wiesz, bo każdy pracodawca ma obowiązek wysłać wszystkie pity do us do końca stycznia jak dobrze pamiętam, więc us ma to w bazie, gorzej jest z zagranicznymi pitami bo zagraniczny pracodawca nie ma obowiązku wysyłania swoich rozliczeń do naszych us, więc nawet jak facet nie ma tych papierów to na jakiej podstawie się rozliczył z naszym us? Musiał dostać rozliczenie od zagranicznego pracodawcy więc to jakieś krętactwo jest tego pana, że ich nie ma. Bo sama pamiętam że będąc w Anglii rozliczałam się w tamtejszym urzędzie ale pracodawca rozliczenia wysłał mi na adres w Polsce.Kati@ pisze:amenElmer pisze:Aneta - jak składasz PIT rozliczeniowy w US to dołączasz do tego PITy?
Ja nie dołączam![]()
Facet osiągnął dochód - złożył PIT i tyle. Inne kraje nie są tak zbiurokratyzowane jak nasze.
Masterm po raz kolejny bym radził pracować na ustawie a nie na własnym widzimisie. Oświadczenie Pana jest wystarczającym dokumentem. Nigdzie w ustawie nie masz zapisu, że masz przedstawiać świadectwo pracy do utraty i obowiązkowo PIT. W tajemnicy ci zdradzę, że w niektórych państwach świadectwa pracy i pity nie są wydawane.
dokumenty potwierdzajace utrate dochodu a moje SKO takiego oswiadczenia nie uznaje za wiarygodny dokument, wiec ma byc swiadectwa pracy, umowy zlecenie, umowy o dzielo i tym podobne, nie ma dokumnetu nie ma utraty prosteElmer pisze:Proste
wskaż przepis prawa wymagający potwierdzenie utraty pracy świadectwem pracy.
Zwłaszcza jak świadectwo pracy nie zostało wydane, gdyż w danym kraju nie jest wydawane![]()
PS. i jak z tymi lodami
Gość pisze:dokumenty potwierdzajace utrate dochodu a moje SKO takiego oswiadczenia nie uznaje za wiarygodny dokument, wiec ma byc swiadectwa pracy, umowy zlecenie, umowy o dzielo i tym podobne, nie ma dokumnetu nie ma utraty prosteElmer pisze:Proste
wskaż przepis prawa wymagający potwierdzenie utraty pracy świadectwem pracy.
Zwłaszcza jak świadectwo pracy nie zostało wydane, gdyż w danym kraju nie jest wydawane![]()
PS. i jak z tymi lodami
PS, jestem facetem i nie wiem o co chodzi z tymi lodami chcesz mi zrobic czy jak???