Do Elmera pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 23 cze 2015, 13:53

PS. za to w ustawie żabciu jest, że może być oświadczenie. A za głupoty SKO nie odpowiadam.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 13:57

Kati@ pisze:KPA
Art. 220. § 1. Organ administracji publicznej nie może żądać zaświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego, znanych organowi z urzędu bądź możliwych do ustalenia przez organ na podstawie posiadanej ewidencji, rejestrów lub innych danych albo na podstawie przedstawionych przez zainteresowanego do wglądu dokumentów urzędowych (dowodu osobistego, dowodów rejestracyjnych i innych).

§ 2. Organ administracji publicznej żądający od strony zaświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego jest obowiązany wskazać przepis prawa wymagający urzędowego potwierdzenia tych faktów lub stanu prawnego w drodze zaświadczenia.
no i???
masterm

Napisano: 23 cze 2015, 13:59

Proste
wskaż przepis prawa wymagający potwierdzenie utraty pracy świadectwem pracy.
Zwłaszcza jak świadectwo pracy nie zostało wydane, gdyż w danym kraju nie jest wydawane :D

PS. i jak z tymi lodami ;)
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 14:01

Kati@ pisze:
Elmer pisze:Aneta - jak składasz PIT rozliczeniowy w US to dołączasz do tego PITy?
Ja nie dołączam :D

Facet osiągnął dochód - złożył PIT i tyle. Inne kraje nie są tak zbiurokratyzowane jak nasze.

Masterm po raz kolejny bym radził pracować na ustawie a nie na własnym widzimisie. Oświadczenie Pana jest wystarczającym dokumentem. Nigdzie w ustawie nie masz zapisu, że masz przedstawiać świadectwo pracy do utraty i obowiązkowo PIT. W tajemnicy ci zdradzę, że w niektórych państwach świadectwa pracy i pity nie są wydawane.
amen :!:
nie dołączam Kati bo nie muszę jak dobrze wiesz, bo każdy pracodawca ma obowiązek wysłać wszystkie pity do us do końca stycznia jak dobrze pamiętam, więc us ma to w bazie, gorzej jest z zagranicznymi pitami bo zagraniczny pracodawca nie ma obowiązku wysyłania swoich rozliczeń do naszych us, więc nawet jak facet nie ma tych papierów to na jakiej podstawie się rozliczył z naszym us? Musiał dostać rozliczenie od zagranicznego pracodawcy więc to jakieś krętactwo jest tego pana, że ich nie ma. Bo sama pamiętam że będąc w Anglii rozliczałam się w tamtejszym urzędzie ale pracodawca rozliczenia wysłał mi na adres w Polsce.
A ty Kati tak wszystkim wierzysz, co byś się kiedyś nie przejechała na tej wierze :D
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 14:02

Elmer pisze:Proste
Zwłaszcza jak świadectwo pracy nie zostało wydane, gdyż w danym kraju nie jest wydawane :D

dokumenty potwierdzajace utrate dochodu a moje SKO takiego oswiadczenia nie uznaje za wiarygodny dokument, wiec ma byc swiadectwa pracy, umowy zlecenie, umowy o dzielo i tym podobne, nie ma dokumnetu nie ma utraty proste
PS, jestem facetem i nie wiem o co chodzi z tymi lodami chcesz mi zrobic czy jak???
Gość

Napisano: 23 cze 2015, 14:03

Gość pisze:
Elmer pisze:Proste

dokumenty potwierdzajace utrate dochodu a moje SKO takiego oswiadczenia nie uznaje za wiarygodny dokument, wiec ma byc swiadectwa pracy, umowy zlecenie, umowy o dzielo i tym podobne, nie ma dokumnetu nie ma utraty proste
PS, jestem facetem i nie wiem o co chodzi z tymi lodami chcesz mi zrobic czy jak???
masterm

Napisano: 23 cze 2015, 14:04

no i tu się mylisz to wnioskodawca oświadcza pod odpowiedzialnością karną a ja nie mam obowiązku poważać jego oświadczenia
Kati@

Napisano: 23 cze 2015, 14:12

"na jakiej podstawie się rozliczył z naszym us? Musiał dostać rozliczenie od zagranicznego pracodawcy więc to jakieś krętactwo jest tego pana, że ich nie ma. Bo sama pamiętam że będąc w Anglii rozliczałam się w tamtejszym urzędzie ale pracodawca rozliczenia wysłał mi na adres w Polsce".
Pomijam już to, że tak naprawdę PIT ani świadectwo pracy nie jest jedynym dokumentów potwierdzającym utratę pracy i wysokość utraconego dochodu to, przy rozliczeniu dochodu z zagranicy Pan nie musiał przedstawić w US żadnych swoich PITów czy zaświadczeń. Ustawa pozwala nam brać oświadczenia.. Ustwa wcale nie reguluje, że ma być PIT czy świadectwo pracy.
Ponawiam zresztą swoje pytanie - jak ma ktoś przedstawić świadectwo pracy jak go nie ma, gdyż takie nie są wydawane?
Zauważ, że w sumie dokumentem potwierdzającym jego dochód z zagranicy jest samo rozliczenie (PIT ZG). To czy jest od prawidłowy to już broszka US a nie twoja. Nawet jak osiągnął inne dochody to przecież nie może tobie wpisać innych i US innych.
Z kolei jak się nie rozliczał z US, to zgodnie w Waszą logiką, może oświadczyć ile osiągnął dochodu na oświadczeniu, ale nie może oświadczyć, że tego dochodu już nie ma. przecież to paranoja.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 14:16

masterm/gość czy jak ci tam dlaczego odnosisz się tylko do tego co ci pasuje a pomijasz to co zaburza twoje myślenie?
Szczerze, to mnie w ogóle nie obchodzi co robi twoje SKO. Moje SKO przyjmuje zgodnie z ustawą oświadczenia. Czy twoje jest większe czy mniejsze to nie ma żadnego znaczenia dla mnie. Widziałem jedną decyzję tzw. b. dużego SKO, po której mi włosy dęba stanęły. A że jestem łysy to nie jest proste. Napisałem kobiecie skargę do WSA to ładnie tą decyzję i wcześniejsze decyzje marszałka pozamiatały.
Jak jeszcze tego nie wiesz to wielkość nie ma znaczenia.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 14:17

ps. zaproszenie na lody odwołuje. Z facetami się nie zadaję.
A poza tym mam wątpliwości czy twoje SKO jest wieksze :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x