Do Elmera pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 23 cze 2015, 14:37

,,zamiast czytac ustawy o rozporzadzenia trzeba trocszke jeszcze glowka myslec' :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
i jeszcze
Stephen King
Za nadgorliwość wymierza się taką samą karę jak za słabość. :!:
Kati@

Napisano: 23 cze 2015, 14:38

Elmer pisze:"na jakiej podstawie się rozliczył z naszym us? Musiał dostać rozliczenie od zagranicznego pracodawcy więc to jakieś krętactwo jest tego pana, że ich nie ma. Bo sama pamiętam że będąc w Anglii rozliczałam się w tamtejszym urzędzie ale pracodawca rozliczenia wysłał mi na adres w Polsce".
Pomijam już to, że tak naprawdę PIT ani świadectwo pracy nie jest jedynym dokumentów potwierdzającym utratę pracy i wysokość utraconego dochodu to, przy rozliczeniu dochodu z zagranicy Pan nie musiał przedstawić w US żadnych swoich PITów czy zaświadczeń. Ustawa pozwala nam brać oświadczenia.. Ustwa wcale nie reguluje, że ma być PIT czy świadectwo pracy.
Ponawiam zresztą swoje pytanie - jak ma ktoś przedstawić świadectwo pracy jak go nie ma, gdyż takie nie są wydawane?
Zauważ, że w sumie dokumentem potwierdzającym jego dochód z zagranicy jest samo rozliczenie (PIT ZG). To czy jest od prawidłowy to już broszka US a nie twoja. Nawet jak osiągnął inne dochody to przecież nie może tobie wpisać innych i US innych.
Z kolei jak się nie rozliczał z US, to zgodnie w Waszą logiką, może oświadczyć ile osiągnął dochodu na oświadczeniu, ale nie może oświadczyć, że tego dochodu już nie ma. przecież to paranoja.
nie chodzi mi o musowe dostarczenie swiadectwa pracy , zwlaszcza jak sie go nie dostalo to ciezko je dostarczyc nie mniej jednak jakies dokumenty powinni byc ktore ta prace potwierdza, nie mozna legalnie pracowac bez zadnych kwitow na to, oswiadczenie biore celem uzupelnienia informacji dotyczacych dostartczonych dokumnetow ale nigdy samego oswiadczenia typu: " Pracowalem w 2013 teraz nie pracuje " - bo za takie cos to SKO uszy urywa
masterm

Napisano: 23 cze 2015, 14:42

ja mam całe a oświadczenia biorę. Oświadczenie może być bardziej rozbudowane. Są różne przypadki i facet mógł wszystko zostawić za granicą. Nie będę go ganiał przecież.
A kompetencji i uprawnień do odrzucenia jego oświadczenia nie mam. Jak się uprze to może mi wprost powiedzieć, że jestem niegodny oglądania jego dokumentów i składa tylko oświadczenie. Wtedy to ja muszę wykazać, że musi dać zaświadczenia. A z ustawy tego nie zrobię
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 15:19

ludzie ale Wy macie problemy i takie bzdurne dyskusje prowadzicie, jeden na drugiego i w kolo macieju kto bedzie lepszy poprostu zal!! do autora postu--> jest cos takiego jak nr tel do us tak wiec dzwonisz do swojego i pytasz czy w takiej syt jest mozliwosc rozliczenia sie z us czy nie i masz pewnosc a nie forum bo tu znawcy ze skarbowki siedza odnosnie samego pytania czy sie moze oswiadczyc to u nas moze
Gość

Napisano: 23 cze 2015, 15:22

he he a Urząd Skarbowy jest od tego by decydować czy klient może u nas złożyć oświadczenie czy nie?
Ciekawa koncepcja
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 22:10

Marzę o tym, żeby kiedyś trafić na urzędnika-tchórza, który zażąda ode mnie jednego zbędnego papierka albo zakwestionuje jakieś oświadczenie. :twisted:
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 22:35

Iks pisze:Marzę o tym, żeby kiedyś trafić na urzędnika-tchórza, który zażąda ode mnie jednego zbędnego papierka albo zakwestionuje jakieś oświadczenie. :twisted:
I co mu zrobisz ? Ugryziesz go a moze sie zesiusiasz ze strachu ? Mądrala
policjant

Napisano: 24 cze 2015, 7:30

od gryzienia to są psy :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 cze 2015, 9:35

A gdzie idea ograniczenia barier w administracji? ;P Ludzie nie demonizujcie z tymi oświadczeniami. Oczywiście nie w każdym przypadku wystarcza samo oświadczenie, ale tam gdzie przepisy wyraźnie nie wykluczają, jak najbardziej je przyjmuję. Jakoś do tej pory w żadnym postępowaniu odwoławczym, jak również podczas kontroli nie było to zakwestionowane.
zakręcona

Napisano: 24 cze 2015, 10:29

Elmer pisze:he he a Urząd Skarbowy jest od tego by decydować czy klient może u nas złożyć oświadczenie czy nie?
Ciekawa koncepcja
Elmer czytaj ze zrozumieniem... mozna zadzwonic do us i zapytac czy koles mogl sie rozliczyc bez papierkow czy nie jak nie to wyjdzie ze kreci i tyle... powtarzam uczmy sie czytac ze zrozumieniem a bedzie sie nam zylo o wiele lepiej
Gość

Strona 4 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x