DO JERRY\'EGO - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 15 maja 2013, 16:45

Jerry, z tego co czytam na tym forum wnioskuję, iż orientujesz sie dobrze w przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie, a twoje uwagi tutuaj czynione staja sie dla mnie inspiracją do dalszego poszukiwania odpowiedzi na moje, nieustannie pojawiajace sie wątpliwości. Obserwując Twoja otwartość, rzetelność i determinację w tworzeniu tego forum pozwalam sobie zwrócić się do Ciebie z prośbą o podzielenie sie przemyśleniami na poniżej zadane pytania.

Ufam, że korespondencja z Tobą będzie rozwijająca i otwierająca nowe spojrzenie dla mnie oraz innych forumowiczów.

Pytanie 1.
Ustawa Art. 9d. 1. Podejmowanie interwencji w środowisku wobec rodziny dotkniętej przemocą odbywa się w oparciu o procedurę \"Niebieskie Karty\" (…)
2. Procedura \"Niebieskie Karty\" obejmuje ogół czynności podejmowanych i realizowanych przez przedstawicieli jednostek organizacyjnych pomocy społecznej, gminnych komisji rozwiązywania problemów alkoholowych, Policji, oświaty i ochrony zdrowia, w związku z uzasadnionym podejrzeniem zaistnienia przemocy w rodzinie.
3. (…) przekazują informacje o podjętych działaniach przewodniczącemu zespołu interdyscyplinarnego.

Rozporządzenie § 10. 1. Wszystkie działania są dokumentowane.

Czy w związku z powyższymi zapisami uzasadnionym może być twierdzenie, że całość dokumentacji danej rodziny może zostać udokumentowane jedynie za pomocą formularzy NK? Np. Wszelkie informacje o podejmowanych działaniach oraz efektach tych działań przekazywane są Przewodniczącemu telefonicznie, a ten wpisuje je do NK. Nie ma więc żadnych pism czy notatek urzędowych. Jak Ty widzisz takie podejście?

Pytanie 2.
Jak widzisz sprawę sporządzanie NK-A, w której jako osobę stosującą przemoc wskazuje się osobę niepełnoletnią?

Pytanie 3.
Jakie jest Twoje zdanie na temat podejmowania działań w środowisku zagrożonym przemocą w rodzinie przez Zespól Interdyscyplinarny? Przykład: Do ZI wpływa NK-A. W trakcie spotkania członków ZI w tej sprawie członkowie dochodzą do wniosku, że w rodzinie nie ma przemocy, ale jest konflikt, który prowadzi do zachowań agresywnych. ZI podejmuje decyzję o zakończeniu prowadzenia procedury NK na podst. par. 18 ust 1, pkt 2. Jak dalej, według Ciebie, powinien postąpić ZI?

Z pozdrowieniami
~Prini

Napisano: 17 maja 2013, 14:53

Prini, spieszę z odpowiedzią.

Ad 1. Jeśli w ciągu 7 dni wpłynie do ZI od któregokolwiek z podmiotów wymienionych w art. 9d.2 wypełniona karta \"A\" następuje wszczęcie procedury. Przewodniczący ZI może od razu sam przekazać tę kartę pracownikowi socjalnemu, by zainicjował powołanie GR albo zwołać ZI, by to on powołał GR. W praktyce (co uważam za logiczne) pierwsze rozwiązanie jest lepsze.
Jeśli do ZI wpłynie karta \"A\" dotycząca rodziny, wobec której już toczy się procedura, przewodniczący od razu kieruje ją na GR.
Przytoczone przepisy wskazują, że wszystkie podmioty zaangażowane w pracę GR powinny wykonywać nakreślone zadania, które ustala się na pierwszym posiedzeniu GR. Te zadania powinny być zaprotokółowane. Jakie to mają być zadania i dla kogo określa pkt V karty \"C\".
Np. policjant w każdych odwiedzin posesyjnych w rodzinie dotkniętej przemocą sporządza notatkę urzędową. Następnie włącza ją do prowadzonej przez siebie teczki zagadnieniowej dotyczącej danej rodziny (nadmieniam, ze tę dokumentacje niejako dubluje, bo taki obowiązek nakłada na niego Zarz. nr 2 KGP z 6 grudnia 2011 r.). Policjant tej notatki ani jej kopii nie ma obowiązku przesyłać do wiadomości przewodniczącego ZI. Powinien tylko na najbliższym posiedzeniu GR poinformować pozostałych członków GR o swoich ustaleniach i to powinno znaleźć się w protokóle posiedzenia GR.
Pracownik socjalny, który przeprowadził wywiad w tej rodzinie też może sporządzić sobie jakiś zapisek z ustaleń czy też podjętych przedsięwzięć np. o tym, że skierował do sądu rodzinnego wystąpienie o wgląd w sytuację małoletnich dzieci w tej rodzinie. Na posiedzeniu GR informuje o tym pozostałych i jego wypowiedź także jest zaprotokółowana.
Podobnie protokółowane winny być wypowiedzi innych uczestników posiedzenia GR np. pedagoga szkolnego czy przedstawiciela krpa.
O obowiązku protokółowania czynności w trakcie procedury mówi przecież przytoczony przez Ciebie § 10. 1. Rozporządzenia RM z z dnia 13 września 2011 r.

Ad 2. Nie widzę żadnych przeciwskazań co do tego, by nie można było wszczynać procedury, kiedy sprawcą jest nieletni. Nie rozumiem bowiem stanowiska różnych \"ekspertów\" i \"szkoleniowców\", którzy tego odradzają. Przecież nieletni popełniają czyny karalne np. znęcają się nad członkami rodziny lub kolegami z ławy szkolnej i za to ponoszą odpowiedzialność prawną przed sądem rodzinnym i nieletnich. W przypadku stosowania przez nich przemocy domowej w stosunku do członków rodziny nie mamy jeszcze do czynienia ze znęcaniem się (bo nie wszczęto postępowania wyjaśniającego wobec braku zawiadomienia o przestępstwie). Procedura NK realizowana przez GR może w perspektywie dopiero przyczynić się do tego, że takie postępowanie o czyn karalny zostanie wszczęte przez policję jeśli w trakcie procedury dojdzie do tego, że ofiara (np. ojciec nieletniego) złoży takie zawiadomienie do protokółu na policji. Zaś zgromadzona przez GR dokumentacja z poczynionych czynności (np. ingerencja pedagoga szkolnego w postępowanie nieletniego czy też zainicjowanie przez GR badania nieletniego w ROD-K zleconego przez są opiekuńczy, do którego się zwróci o to GR) może być dokumentacją wykorzystaną na etapie postępowania wyjaśniającego lub w sądzie opiekuńczym.
Uwaga: używam określeń \"sąd rodzinny i nieletnich\" lub \"sąd opiekuńczy\". To to samo!

Ad 3. Zazwyczaj decyzja o tym, że należy zakończyć procedurę z takich czy innych powodów, zapada na posiedzeniu powołanej GR. Może to nastąpić od razu na pierwszym posiedzeniu (np. zdarzenie przemocowe miało charakter jednorazowy, incydentalny co zachodzi zazwyczaj wtedy, kiedy np. sprawca na drugi dzień wyjechał w inny region Polski lub za granicę i wiadomo, że pomiędzy sprawcą a ofiarą nie będzie stałej relacji obcowania z sobą na co dzień).
Na posiedzeniu GR trzeba z tego sporządzić protokół i zapisać w nim przyczynę zakończenia procedury. Ponieważ taka decyzja została podjęta przez wszystkich członków GR i w ich obecności należy uznać, że zostali oni o tym fakcie powiadomieni i nie ma sensu wysyłanie dodatkowo do instytucji, które reprezentują, pisemnych powiadomień.
Protokół z informacją o zakończeniu procedury przez GR trafia na biurko przewodniczącego ZI, który tę decyzję zatwierdza.
~Jerry

Napisano: 17 maja 2013, 16:20

Lub nie zatwierdza.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2013, 12:23

Jerry dziękuję za odpowiedź. Cieszę sie, że podjąłeś się dyskusji. Pozwolę sobie na pociągnięcie tych tematów, gdyż nadal nie dajam mi spokoju.
Pyt. 1
Wnioskuję więc z Twojej wypowiedzi, że dokumentację może stanowi NK - A, C, D opraz protokoły z posiedzeń GR lub ZI, a przekazanie informacji może nastąpic w formie ustnej.

Paragraf 10 mówi o dokumentowaniu, ale nie wspomina o formie tego dokumentowania, co powoduje, iż znane są mi GR, które posiadają w dokumentacji tylko jeden protokół - na rozpoczęcie prowadzenia sprawy przez GR i na zakończenie. A znam też taki, który nawet takich protokołów w teczce rodziny nie posiada. Wszystko zawierają w NK.

Piszesz: \"Przewodniczący ZI może od razu sam przekazać tę kartę pracownikowi socjalnemu, by zainicjował powołanie GR\". Z tym się jednak nie mogę zgodzić. Kompetencje do powołania GR ma jedynie ZI, pomimo totalnej niewygody i nielogiczności tego zapisu. Nie wyobrażam sobie, że przewodniczący przekazuje NK pracownikowi socjalnemu bez powołania go w pierwszej kolejności do GR.

Pyt. 2.
Rozumiem, że dopuszczasz, iż OSP jest małoletni. Fakt, małoletni też popełniaja czyny karalne. I to jest dla mnie bardzo logiczny argument. Zastanawiałm sie jednak nad tym czy nie lepiej aby w pierwszej kolejności rodzice podejmowali interwencję wobec własnego dziecka np. prosząc sąd opiekuńczy o pomoc. Mam poczucie, że ZI/GR tak na prawdę, poza powiadomieniem sądu opiekuńczego i prokuratury ma niewielkie mozliwości oddziaływania na tego nieletniego. Na posiedzenie go nie zaproszą, więc pozostaje tylko praca w obrębie szkoły lub w środowisku. No i mam wrażenie, że aby podejmować jakiekolwiek czynności wobec tego nieletniego to powinien on miec jakiegoś opiekuna prawnego. Skoro rodzice są ODP to czy zasadne jest aby byli reprezentantami prawnymi w działaniach podejmowanych przez ZI lub GR.
Oczywiście działania GR/ZI są zasadne, bo przecież będą też kierowane do ODP i przynajmniej one otrzymają wsparcie.

Pyt. 3.
Ok. Wiem, że protokół i takie tam. Pytałam bardziej o to czy w ramach pracy ZI mogą być tam podejmowane jakieś inne działania w ramach zapisów art. 9b ust 2 pkt 2 i 4 np. poinformowanie o konflikcie pracownika socjalnego, który uda się na wywiad i przekaże informację o możliwościach poszukiwania swsparcia w sytuacji konfliktowaej chociażby u mediatora, który przyjmuje tam i tam. Bardziej o tą stronę pracy ZI mi chodziło . Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?
~Prini

Napisano: 23 maja 2013, 0:24

Prini, przepraszam, ale teraz nie odpiszę wyczerpująco na Twój post. Po prostu nie mam czasu (remont mieszkania, rąbanie drzewa na zimę).
Obiecuję, że niebawem się odezwę.
Jeszcze raz przepraszam, a wpadłem tu... tylko na chwilę.
Pozdro.
~Jerry

Napisano: 23 maja 2013, 0:25

Prini, przepraszam, ale teraz nie odpiszę wyczerpująco na Twój post. Po prostu nie mam czasu (remont mieszkania, rąbanie drzewa na zimę).
Obiecuję, że niebawem się odezwę.
Jeszcze raz przepraszam, a wpadłem tu... tylko na chwilę.
Pozdro.
~Jerry

Napisano: 24 maja 2013, 23:15

do admina.
Proszę o skasowanie zdublowanego posta,który \"poszedł\", gdy miałem problem z wejściem do neta.
~Jerry

Napisano: 25 maja 2013, 0:13

Prini, jestem.

Ad 1\'. Kiedy byłem członkiem ZI przyjęliśmy taką zasadę, że nie będzie zwoływane za każdym razem, gdy wpłynie do ZI NK, posiedzenie ZI, albowiem musiałyby takie nasiadówki odbywać się codziennie lub co drugi dzień.
Rozporządzenie RM w § 8.1. mówi, że \"Przewodniczący zespołu interdyscyplinarnego po otrzymaniu formularza \"Niebieska Karta - A\" niezwłocznie, nie później niż w ciągu 3 dni od dnia jego otrzymania, przekazuje go członkom zespołu interdyscyplinarnego lub grupy roboczej\". To jakby sugerowało konieczność zwołania ZI. Ale życie obnaża, że przy takim dosłownym realizowaniu przepisu byłby zupełny brak logiki (nie od parady więc od trzech lat gardłuję, iż przepisy prawne stworzone na potrzeby realizacji procedury NK nie są warte funta kłaków).
Trzeba więc było sobie poradzić w opisany przeze mnie sposób.
Przytoczony przeze mnie przepis rozporządzenia RM nie wymaga wprost formalnego powołania GR przez ZI np. poprzez podjęcie odnośnej decyzji. I dobrze. Im mniej biurokracji tym lepiej.
Przewodniczący ZI, będący zazwyczaj jednocześnie szefem lokalnego ops, ma obowiązek udostępnić pomieszczenie dla prac ZI i GR oraz zapewnić im warunki funkcjonowania. Zatem wie on z góry, że podległy mu pracownik socjalny, na którego terenie mieszka ofiara przemocy opisana w karcie \"A\" znajdzie się w składzie przyszłej GR. Tenże pracownik socjalny kontaktuje się telefonicznie najczęściej z dzielnicowym tego terenu i... już jest skład dwuosobowy GR. Pracownik socjalny i dzielnicowy następnie decydują, że potrzebny jest np.udział w pracach GR pedagoga szkolnego (ze szkoły, do której uczęszczają małoletnie dzieci rodziny dotkniętej przemocą).

Ad 2\'. Dlaczego nie chcesz na posiedzenie GR zaprosić nielata-sprawcy przemocy? Rozporządzenie w § 5 mówi tylko o małoletniej ofierze przemocy. Nie ma mowy o tym, że na posiedzenie GR nie zaprasza się nieletniego sprawcy przemocy.
Zatem sprawca przemocy zawsze jest sprawcą niezależnie od wieku. Jeśli go jednak zaprosisz (nieletniego) na posiedzenie GR, by przy jego udziale wypełnić kartę \"D\" to już podpowiedziałem, warto by było zapewnić udział psychologa zatrudnionego na etacie ops-u lub też (jak to było u mnie) przedstawiciela instytucji pozarządowej zainteresowanej pracą na rzecz dzieci (TPD).
Zaproszenie na rozmowę na GR nieletniego sprawcy wraz z którymś z rodziców/ofiar przemocy byłoby \"dolaniem oliwy do ognia\" i tego bym się wystrzegał.
W trakcie tej rozmowy poinformujesz nielata jaki jest cel spotkania, że istnieje konieczność wypełnienia karty \"D\" i ewentualnie zapowiesz mu, że GR sporządzi w tej sprawie wystąpienie do sądu rodzinnego. O tym zaś, że działający w ramach GR pedagog szkolny, policjant czy pracownik socjalny będą dalej \"niuchali\" w sprawie nie informujesz nieletniego sprawcy (podobnie jak dorosłego sprawcy), co jest chyba oczywiste.

Ad 3\'. Tutaj nie zrozumiałem Cię do końca, dlatego się poprawiam.
Zakończenie procedury toczy się swoim torem.
Nie będzie chyba stało nic na przeszkodzie, jeśli w uzasadnieniu decyzji o zakończeniu procedury NK zawrzesz, że potrzebna jest rodzinie, wobec której zakończono procedurę przemocową, jakaś pomoc np. materialna. Wówczas to w porozumieniu w przewodniczącym ZI uruchamiasz takie działania pomocowe na podstawie przepisów o pomocy społecznej. Lub też przewodniczący ZI uzna, że rodzinie potrzebny będzie asystent, bo rodzice są niewydolni wobec małoletnich dzieci. A to już ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej.
I będą to już działania wykraczające poza kompetencje wynikające z ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie, lecz znajdujące się w zasięgu pomocy społecznej jako takiej.
~Jerry

Napisano: 27 maja 2013, 8:58

Istnieje KONIECZNOŚĆ sporządzenia karty \"D\"? Kiedy wszyscy ludzie z ZI i GR zrozumieją, że sprawca czy ofiara nie ma żadnej konieczności aby uczestniczyć w tej szopce?
~y

Napisano: 27 maja 2013, 9:47

nasz zespół jest po kontroli; jako nieprawidłowość wskazano ,,brak udokumentowania przez członków grupy roboczej realizacji zaplanowanych w ramach procedury działań\'\' i uznano to za niedopełnienie obowiązku wskazanego w § 10 ust.1 rozporządzenia, zgodnie z którym wszystkie działania są dokumentowane. Dodam, że posiedzeń grup nikt nie protokołuje, a cała wina spadła na nas - czyli członków. Jerry, co Ty na to? Jak członkowie mają się z tego wytłumaczyć?
~kaśka

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x