Jerry, z tego co czytam na tym forum wnioskuję, iż orientujesz sie dobrze w przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie, a twoje uwagi tutuaj czynione staja sie dla mnie inspiracją do dalszego poszukiwania odpowiedzi na moje, nieustannie pojawiajace sie wątpliwości. Obserwując Twoja otwartość, rzetelność i determinację w tworzeniu tego forum pozwalam sobie zwrócić się do Ciebie z prośbą o podzielenie sie przemyśleniami na poniżej zadane pytania.
Ufam, że korespondencja z Tobą będzie rozwijająca i otwierająca nowe spojrzenie dla mnie oraz innych forumowiczów.
Pytanie 1.
Ustawa Art. 9d. 1. Podejmowanie interwencji w środowisku wobec rodziny dotkniętej przemocą odbywa się w oparciu o procedurę \"Niebieskie Karty\" (…)
2. Procedura \"Niebieskie Karty\" obejmuje ogół czynności podejmowanych i realizowanych przez przedstawicieli jednostek organizacyjnych pomocy społecznej, gminnych komisji rozwiązywania problemów alkoholowych, Policji, oświaty i ochrony zdrowia, w związku z uzasadnionym podejrzeniem zaistnienia przemocy w rodzinie.
3. (…) przekazują informacje o podjętych działaniach przewodniczącemu zespołu interdyscyplinarnego.
Rozporządzenie § 10. 1. Wszystkie działania są dokumentowane.
Czy w związku z powyższymi zapisami uzasadnionym może być twierdzenie, że całość dokumentacji danej rodziny może zostać udokumentowane jedynie za pomocą formularzy NK? Np. Wszelkie informacje o podejmowanych działaniach oraz efektach tych działań przekazywane są Przewodniczącemu telefonicznie, a ten wpisuje je do NK. Nie ma więc żadnych pism czy notatek urzędowych. Jak Ty widzisz takie podejście?
Pytanie 2.
Jak widzisz sprawę sporządzanie NK-A, w której jako osobę stosującą przemoc wskazuje się osobę niepełnoletnią?
Pytanie 3.
Jakie jest Twoje zdanie na temat podejmowania działań w środowisku zagrożonym przemocą w rodzinie przez Zespól Interdyscyplinarny? Przykład: Do ZI wpływa NK-A. W trakcie spotkania członków ZI w tej sprawie członkowie dochodzą do wniosku, że w rodzinie nie ma przemocy, ale jest konflikt, który prowadzi do zachowań agresywnych. ZI podejmuje decyzję o zakończeniu prowadzenia procedury NK na podst. par. 18 ust 1, pkt 2. Jak dalej, według Ciebie, powinien postąpić ZI?
Z pozdrowieniami