do KyNyO - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 15 maja 2015, 14:45

mam pytanie.
us skarbowy zablokowal dluznikowi konto bankowe, przyszedl do mnie i sie wydzierał bo wplaca ale male kwoty wiec wyatawilam upomnienie a pozniej tytul wykonawczy.
i teraz to jedynie jak wplaci calosc z upomnienia to napisze do US o umorzenie postepowania, bo w urzedzie skarbowym powiedzieli mu ze ja tylko moge odblokowac mu konto bankowe.
co ja mam w takiej sytuacji zrobic?
JA 85

Napisano: 15 maja 2015, 15:23

Blokuj dopóki nie spłaci.
abc,.
Stażysta
Od: 08 sty 2015, 10:56
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2015, 15:25

ale jak splaci to tylko urzad moze odblokowac??
JA 85

Napisano: 15 maja 2015, 22:49

Witam, skąd ja to znam? Gość dostał upomnienie - nie zareagował, Ty prawidłowo wystawiłaś tytuł do US, a US zaczął działać i widać skutecznie skoro dłużnik przyszedł się "wyżalić". Pytanie czy niewielkie wpłaty np. co miesiąc upoważniają wierzyciela do wstrzymania się z wystawieniem upomnienia, przesłaniem tytułu wykonawczego czy też wystąpienie z wnioskiem o zawieszenie/umorzenie postępowania egzekucyjnego do skarbówki. Wierzyciel ma prawny obowiązek ściągać należności od dłużnika bez względu na to czy dłużnik wpłaca jakieś kwoty czy też tak owych w ogóle nie wpłaca. Dlatego nie ma uprzywilejowania dla dłużnika, który wpłaca choćby systematycznie drobne wpłaty.
Jedynie co możesz zaproponować dłużnikowi to oprócz rozłożenia na raty, dokonanie przez niego wpłaty całości zadłużenia bądź jakiejś większej wpłaty na rzecz wierzyciela, która będzie opłacalna z jego perspektywy (wtedy można pomyśleć o zawieszeniu post.). A teraz jeśli są dalsze wpłaty od dłużnika ograniczasz tytuł do skarbówki, natomiast z wnioskiem o umorzenie wystąpisz tak jak piszesz po spłacie całego zadłużenia z tytułu plus koszty upomnienia.
Pozdrawiam
KyNyO

Napisano: 16 maja 2015, 19:25

a to rozłożenie na raty to jak to dokladnie wyglada.?
dluznik ma upomnienie i TW na kwote razem z kosztami upomnienia 2 011,60 zł?
JA85

Napisano: 18 maja 2015, 8:04

Dłużnik musi złożyć stosowny wniosek, odpowiednio uzasadniony. Pracownik socjalny udaje się na wywiad do dłużnika i sporządza stosowną informacje, która jest podstawą do wydania decyzji o rozłożeniu na raty. Dłużnik może zaproponować jakie kwoty miesięcznie może płacić i przez jaki okres. Jeśli zostanie wydana taka decyzja to należy wstrzymać postępowanie egzekucyjne w US. Przy informowaniu dłużnika o możliwości rozłożenia na raty trzeba go uświadomić, że nie dotrzymywanie warunków wynikających z rozłożenia na raty spowoduje, iż układ ratalny ulegnie rozwiązaniu. W związku z czym będzie podstawa do odwieszenia wcześniej zawieszonego postępowania egzekucyjnego w US. Pozdrawiam
KyNyO

Napisano: 19 maja 2015, 7:31

ok dziekuje za pomoc
pozdrawiam
JA 85

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x