Do mądrych głów - pomóżcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 20 mar 2014, 14:21

Jest małżeństwo - Facet ma emeryturę w wys. 50% od kilku lat z KRUS (co zawsze liczę do dochodu). Małżeństwo posiada również gosp. rolne, które też liczę do dochodu. Od stycznia 2014 kobieta uzyskuje rentę z tyt. niezdolności do pracy w wys. 50%.
Następnie małżeństwo w lutym 2014 postanawia oddać ziemię w dzierżawę. W związku z tą dzierżawą facet dostał decyzję w lutym 2014 o uzupełnieniu emerytury do wys. 100%, i kobieta dostała decyzję o uzupełnieniu renty do wys. 100%.
Jak teraz przeliczyć dochód?
1. emerytura faceta 50% + gosp. rolne (z roku bazowego) + uzyskanie dochodu czyli renta kobiety w wys. 50%?
2. emerytura faceta 50% + gosp. rolne (z roku bazowego)+ uzyskanie dochodu czyli renta kobiety w wys. 50% + uzyskanie dochodu emerytura uzupełniająca faceta?
A może ktoś ma inny pomysł?
Trzeba wziąć pod uwagę to, że przekazanie ziemi nie jest utratą , jak również uzyskanie renty z tyt. przekazania gosp. rolnego nie jest uzyskaniem dochodu, ale za to renta z tyt. niezdolności do pracy jest uzyskaniem dochodu.
~koleżanka

Napisano: 20 mar 2014, 15:03

Czy ktoś pomoże?
~koleżanka

Napisano: 20 mar 2014, 15:49

Ja mam taki pomysł:

Policzyłabym z roku bazowego emeryturę pana (tak jak miał 50%) + gosp. rolne z roku bazowego + uzysk pani (uzyskała emeryturę od stycznia 2014 więc doliczyłabym wysokośc emerytury za m-c luty)

Te dodatkowe po 50% które uzyskali oboje dopiero teraz zostawiłabym w spokoju, bo pewnie teraz nie jest to decyzja przyznająca emeryturę (nie ma uzysku) ale zmiana lub ponowne przeliczenie do decyzji poprzedniej - przyznającej.
~Ilona

Napisano: 21 mar 2014, 9:47

Czy ktoś się jeszcze wypowie? może miał ktoś podobną sytuację? naprawdę mam z tym problem
~koleżanka

Napisano: 21 mar 2014, 9:49

jak Ilona
~ewalu

Napisano: 21 mar 2014, 9:58

Problem tkwi w tym co policzyć u tej pani, ponieważ od 08.01 ma rentę w wys. 50% z tyt. niezdolności do pracy, a od 01.02 ma uzupełnienie renty do wys. 100% bo przekazała w lutym ziemię w dzierżawę. Ja już nie wiem jaka to jest renta, oraz jak się odnieść do art. 3 ust 24 pkt d?
~koleżanka

Napisano: 21 mar 2014, 10:06

a na pewno liczy się to ziemię oddaną w dzierżawę?
~dżela :-)

Napisano: 21 mar 2014, 10:14

w ustawie dot. dochodu utraconego nie ma utraty z tytułu przekazania ziemi w dzierżawę, tej ziemi nie będę liczyła w roku bazowym 2014.
~koleżanka

Napisano: 21 mar 2014, 14:58

A może w ten sposób: skoro KRUS wydał drugą decyzję to ta pierwsza jest jakby już nieważna i liczę tylko drugą decyzję tj. dochód osiągnięty w lutym a w marcu uzyskany jak przekracza to od kwietnia się nie należy
~koleżanka

Napisano: 21 mar 2014, 16:36

ale ta renta, skoro jest w zamian za oddanie gospodarstwa rolnego - nie jest uzyskiem,wiec nic jej nie doliczasz, facetowi tez nie
~bb

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x