Do Pana Tomka z Sygnity - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 07 wrz 2016, 8:13

Piotr12345 pisze:FIFI
Jeżeli wprowadzisz wniosek o zmianę i zakwalifikujesz, wyjdzie przekroczony dochód itd to w momencie jak zatwierdzisz decyzje świadczenie z pierwszej decyzji przestaje obowiązywać. Jak wejdziesz sobie na plany wypłat to w nowej bedziesz miec aktualne plany (uwzgledniajace np przekroczenie kryterium i wtedy jest tylko przyznane na drugie, trzecie itd) a w starej decyzji plany zostaną wygaszone. System sobie z tym wszystkim poradzi.
Witaj Piotrze, rozumiem teraz że się plan wypłat wygasi, ale czy wtedy pojawia się decyzja uchylająca czy tylko decyzja przyznająca na 2 i 3 dziecko? Co do zasady to w przypadku przekroczenia na to 1 dziecko, powinno się uchylić pierwsza decyzję w części dot. na 1 dziecko a nie znowu przyznawać świadczenia na 2 i 3 dziecko?
fiffi

Napisano: 07 wrz 2016, 8:17

FIFI
Masz zaświadczenie z nowym dochodem, będzie przekroczenie. Wybierasz nowy wniosek- wniosek o zmianę.
Wybierasz w polu PESEL osobę, wnioskodawcę, pierwotnego wniosku (niebieską strzałką obok)
Automatycznie ładuje Ci się poprzedni wniosek i pyta Cie czy skopiować dochody, wybierasz tak.
Zmieniasz teraz to co trzeba, w naszym wypadku dodajesz dochód do kogoś i dajesz kwalifikuj
Poprawnie będzie jeżeli wyskoczy, że przekroczone kryterium (bo liczyłaś i wiesz, że tak będzie)
Wchodzisz w decyzje do opracowania, tworzysz decyzje, zatwierdzasz
We wszystkich decyzjach drukujesz decyzje zmieniającą. Wejdź w plan wypłat. Załóżmy, że ta rodzina składa się z mamy, taty i 3 dzieci. Pierwotnie było świadczenie na 3. Teraz w planie wypłat będziesz mieć na 2 i 3 dziecko.
Wejdź w plan wypłat pierwotnej decyzji - masz wszystkie plany wygaszone.
Czyli płacisz tylko na 2 i 3 dziecko. System wszystko zrobił za Ciebie, nic w planie wypłat robić nie trzeba.
Piotr12345

Napisano: 07 wrz 2016, 8:21

W wydrukach pojawiają Ci się szablony zmieniających
Piotr12345

Napisano: 07 wrz 2016, 8:42

Dzięki wielkie za pomoc, zaraz sprawdze bo mam taką 1 rodzinę, a to teraz mam jeszcze jeden mętlik :

- jak masz 1 dziecko w rodzinie to aż się prosi uchylenie a nie decyzja zmieniająca a skoro odsyła do szablonów zmieniających to jak robić tam uchyklenie?;
- jak masz 2-3 dzieci w rodzinie to ja zawsze robiłam tak że decyzję uchylajaca w części u nas każdy tak robił i teraz co jest poprawne zmieniająca czy uchylająca? szkoda że nie ma możliwości wyboru tej kategorii szablonów czy zmieniać czy uchylać..
fiffi

Napisano: 07 wrz 2016, 9:55

Nie wiem kompletnie gdzie teraz dodać dochód uzyskany robiąc nowy wniosek o zmianę.....gdzie mam wpisać dochód z sierpnia z zasiłku dla bezrobotnych???
inga1

Napisano: 07 wrz 2016, 10:04

inga1 pisze:Nie wiem kompletnie gdzie teraz dodać dochód uzyskany robiąc nowy wniosek o zmianę.....gdzie mam wpisać dochód z sierpnia z zasiłku dla bezrobotnych???
Uprzejmie odsylam do mojego opisu zmian gdzie dokladnie to opisalem.

Piotr12345 dziękuję za pomoc w odpowiedzi dzis jestem poza fabryką.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 07 wrz 2016, 10:16

a co w sytuacji kiedy widzę, że dochód uzyskany nie przekroczy kryterium dochodowego, albo jeżeli widzę, że usunięcie osoby ze składu rodziny nie spowoduje żadnej zmiany??? nic nie wprowadzam??
Gość

Napisano: 07 wrz 2016, 10:19

Gość pisze:a co w sytuacji kiedy widzę, że dochód uzyskany nie przekroczy kryterium dochodowego, albo jeżeli widzę, że usunięcie osoby ze składu rodziny nie spowoduje żadnej zmiany??? nic nie wprowadzam??
Ja proponuję wprowadzić aby mieć kompletne informacje w programie tylko zakończyć wtedy taki wniosek bez kwalifikacji.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 07 wrz 2016, 10:29

SYGNITY pisze:
inga1 pisze:Nie wiem kompletnie gdzie teraz dodać dochód uzyskany robiąc nowy wniosek o zmianę.....gdzie mam wpisać dochód z sierpnia z zasiłku dla bezrobotnych???
Uprzejmie odsylam do mojego opisu zmian gdzie dokladnie to opisalem.

Piotr12345 dziękuję za pomoc w odpowiedzi dzis jestem poza fabryką.

dokładnie tak robiłam. Tylko teraz mam pytanie - uzysk to zasiłek dla bezrobotnych, wybrałam taki rodzaj dochodu i teraz jaki mam zaznaczyć okres uzyskania dochodu?? bo przecież mnie interesuje tylko za miesiąc sierpień więc wskazuję od sierpnia do sierpnia???
inga1

Napisano: 07 wrz 2016, 10:58

Inga. Od kiedy jest ten zasiłek? jeżeli przykładowo masz zasiłek przyznany od lipca do lipca następnego roku to bierzesz wysokość za sierpień tego zasiłku wpisujesz kwotę i zaznaczasz od sierpnia do grudnia. Zaznaczasz, że kwota miesięczna uzysku i tyle. Sprawdź sobie czy na wydruku łapie poprawnie miesiąc od kiedy doliczasz uzysk ( w naszym przykładzie będzie to wrzesień - od września ma być doliczona wysokość zasiłku)
Piotr12345

Strona 3 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x