Sko uchyliło decyzję odmowną umarzającą należności z tytułu zadłużenia FA i przekazało sprawę do ponownego ropatrzenia. Mamy się odnieść do rozlożenia zadłużenia na raty lub częsciowego umorzenia. Jestem OWW. Jak powinno wyglądać wezwanie, tj. podstawa prawna i cel wezwania. Czy ponownie badać sytuację rodzinną i dochodową (sytuację ustalano pół roku temu)? oraz doprecyzowania swojej prośby - wysokość i termin płatności rat/ jaka część umorzenia? Może ktoś posiada wzor takiego wezwania?
Nie mogę zrozumieć co daje dłużnikowi rozłożen9ie na raty, przecie czy ma rozłożone czy nie to i tak może wpłacać po tyle ile jest w stanie, nikt mu tego nie zabrania. Ani nie sprawi to e będzie miał mniejsze odsetki, przecież naliczane sa zgodnie z ustawa od wypłaty świadczeń, ani nie przestanie być dłużnikiem, ani nie uchroni go to przed żadnym postepowaniem. Nie wiem gdzie sens. Mieliśmy dłużnika który chciał koniecznie rozłożenia na raty walczył o to a w tym czasie ani w sumie nigdy nie wpłacił ani złotówki na spłatę zadłużenia. Głównym powodem odmowy było to ze skoro teraz nie jest wstanie wpłacać po te wnioskowane 200 zł to i po wydaniu decyzji nie rokuje ze będzie wpłacał, a uchybienie raty będzie i tak skutkowało uchyleniem rozłożenia, wiec to zbędne mnożenie papierów żeby wydać decyzje a a za miesiąc ją uchylać. Pan nie wpadł na pomysł żeby zacząć cokolwiek spłacać.
A rozłożenie na raty powoduje zawieszenie egzekucji czy tam wstrzymanie? To nawet się nie zagłębiałam czy tak jest. Generalnie my stoimy na stanowisku ze egzekucje od dłużników prowadzi zgodnie z ustawą tylko komornik, to tym bardziej się nie zgadzamy na jej wycofywanie czy zawieszanie czy cokolwiek