do pracowników MOPs-czy należy mi się rodzinne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 sty 2016, 18:57

Witam,
Jestem po rozwodzie, rozwód i alimenty zasądzone na jednej rozprawie od sierpnia 2015r. Wiem, że do zasiłku rodzinnego bierze się dochód za 2014r. czy składając wniosek do MOPsu w styczniu 2016r. będą te alimenty wliczane mi do dochodu. Bo jeśli tak to nie mam co składać bo dochód mi przekroczy.
Marcelina
Marcelina

Napisano: 09 sty 2016, 19:41

jeżeli alimenty są zasądzone i jet uprawomocnienie to jak dla mnie wniosek o zasiłek składać już, przyszłością się narazie nie przejmować, kto wie jakie jeszcze zmiany się szykują, ale jeżeli się za wiele nie zmieni to fakt że alimenty za 2015r od listopada 2016 będą brane pod uwagę
ensiferum

Napisano: 09 sty 2016, 20:21

Dziękuje za tak szybką odpowiedz Ensiferum, z tego co zrozumiałam to składając wniosek w styczniu 2016r. nie doliczą mi do dochodu alimentów, dopiero jak będę składała wniosek na następny okres zasiłkowy od listopada 2016r.
Marcelina

Napisano: 10 sty 2016, 18:02

ja o ile dobrze zrozumiałem to obecnie jesteś osobą samotnie wychowującą dziecko, a ojciec dziecka jest znany, aby ubiegać się o rodzinne, muszą być zasądzone alimenty i takie są czyli o zr mogłaś się ubiegać już w miesiącu uprawomocnienia się wyroku. Co do doliczania alimentów do dochodu to i owszem jeżeli się nic nie zmieni pod tym względem to od listopada 2016 będą doliczone alimenty za 2015
ensiferum

Napisano: 10 sty 2016, 20:22

Czy alimenty nie będą już uzyskanym dochodem w styczniu w dniu wniosku?
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x