do pracowników mops katowice lub sko katowice
do pracowników mops katowice lub sko katowice
dzień dobry!!!
mam pytanie gdzie moge znaleźć dokładny wykaz dochodów
które wliczaja sie do dochodu rodziny zeby mozna było dostać zaliczkę alimentacyjną???
chodzi mi o jakieś rozporządzenie itp. w kórych jest jasno napisane że wygrana niepieniężna!!! jednorazowa!!! bez możliwopści zamiany na świadczenie pieniężne!!! jest doliczana do dochodu rodziny?????
przecież alimenty z FA też były świadczeniem a nie są wliczane do dochodu!!!
mam pytanie gdzie moge znaleźć dokładny wykaz dochodów
które wliczaja sie do dochodu rodziny zeby mozna było dostać zaliczkę alimentacyjną???
chodzi mi o jakieś rozporządzenie itp. w kórych jest jasno napisane że wygrana niepieniężna!!! jednorazowa!!! bez możliwopści zamiany na świadczenie pieniężne!!! jest doliczana do dochodu rodziny?????
przecież alimenty z FA też były świadczeniem a nie są wliczane do dochodu!!!
Re: do pracowników mops katowice lub sko katowice
w ustawie o świadczeniach rodzinnych, art. 3
tak ale w tej ustawie pisze wyrażnie jakie dochody są liczone przy wyliczaniu zaliczki alimentacyjnej a ja nie widze tam nic
co miałoby się nazywać wygraną wycieczką zagraniczną..
Dlaczego???
Katowicki MOPS odmówił mi zaliczki ze względu na fakt iż
mam doliczoną do dochodu zagraniczną wycieczkę i nie chcą uznać tego jako dochód utracony. CZY JA NAPRAWDĘ JESTEM TAKA TĘPA, CZY TEN SYSTEM JEST NIEDOROZWINIĘTY???
co miałoby się nazywać wygraną wycieczką zagraniczną..
Dlaczego???
Katowicki MOPS odmówił mi zaliczki ze względu na fakt iż
mam doliczoną do dochodu zagraniczną wycieczkę i nie chcą uznać tego jako dochód utracony. CZY JA NAPRAWDĘ JESTEM TAKA TĘPA, CZY TEN SYSTEM JEST NIEDOROZWINIĘTY???
hmm, jeśli nie rozliczałaś się z tego z US to nie liczyłabym do dochodu. Natomiast jeśli jednak jakoś się rozliczałaś (nie bardzo wiem czy trzeba si ę z tego rozliczać czy nie) to nie ma mowy o dochodzie utraconym
a niby jakim w takim razie?????
jeśli nawet rozliczałam się z tego dochodu w urzędzie skarbowym nie jest to równoznaczne z tym iż jest to mój
dochód przecież mogłam nie skorzystać z wycieczki a i tak byłaby ona doliczona do mojego dochodu
jeśli nawet rozliczałam się z tego dochodu w urzędzie skarbowym nie jest to równoznaczne z tym iż jest to mój
dochód przecież mogłam nie skorzystać z wycieczki a i tak byłaby ona doliczona do mojego dochodu
mam nadzieje ze katowicki mops sie dowie gdzie jest napisane ze taki dochod może być zaliczony do dochodu
bo jak sie dowiadywalam w czerwcu i lipcu to nawet warszawa
mówiła inaczej.... najwyżej będzie jakaś sympatyczna kontrola albo jakieś inne sympatyczne odwołanko do warszawy w tej sprawie
bo jak sie dowiadywalam w czerwcu i lipcu to nawet warszawa
mówiła inaczej.... najwyżej będzie jakaś sympatyczna kontrola albo jakieś inne sympatyczne odwołanko do warszawy w tej sprawie
Ustawa o śr Art. 3
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) dochodzie - oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób:
a) przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach ogólnych na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne,
Ustawa o podatku dochodowym od osob fizycznych
Art. 11
1. Przychodami, z zastrzeżeniem art. 14–16, art. 17 ust. 1 pkt 6 i 9, art. 19 i art. 20 ust. 3, są OTRZYMANE lub postawione do dyspozycji podatnika W ROKU KALENDARZOWYM pieniądze i wartości pieniężne oraz WARTOŚĆ OTRZYMANYCH W NATURZE ŚWIADCZEŃ I INNYCH NIEODPLATNYCH ŚWIADCZEŃ.
Art. 30
1. Od uzyskanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dochodów (przychodów) pobiera się zryczałtowany podatek dochodowy:
(...)
2) z tytułu WYGRANYCH W KONKURSACH, grach i zakładach wzajemnych lub nagród związanych ze sprzedażą premiową, z zastrzeżeniem art. 21 ust. 1 pkt 6, 6a i 68 – w wysokości 10% wygranej lub nagrody,
a) przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach ogólnych na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne,
Ustawa o podatku dochodowym od osob fizycznych
Art. 11
1. Przychodami, z zastrzeżeniem art. 14–16, art. 17 ust. 1 pkt 6 i 9, art. 19 i art. 20 ust. 3, są OTRZYMANE lub postawione do dyspozycji podatnika W ROKU KALENDARZOWYM pieniądze i wartości pieniężne oraz WARTOŚĆ OTRZYMANYCH W NATURZE ŚWIADCZEŃ I INNYCH NIEODPLATNYCH ŚWIADCZEŃ.
Art. 30
1. Od uzyskanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dochodów (przychodów) pobiera się zryczałtowany podatek dochodowy:
(...)
2) z tytułu WYGRANYCH W KONKURSACH, grach i zakładach wzajemnych lub nagród związanych ze sprzedażą premiową, z zastrzeżeniem art. 21 ust. 1 pkt 6, 6a i 68 – w wysokości 10% wygranej lub nagrody,
a mnie zastanawia ciagle jedno...
odwolalas sie? bo mi sie wydaje ze nie.. a to pierwsza droga po tym, jesli sie czlowiek nie zgadza z decyzja.
zreszta tu probujesz zastraszac kogos (tylko wlasnie, kogo?) jakimis odwolaniami do w-wy itd.. po co?
zreszta mam nadzieje ze po (jak zwykle profesjonalnej:P) odpowiedzi Toma zrozumiesz czemu twoj ops byl zmuszony ci odmowic.
amen
a mnie zastanawia ciagle jedno...
odwolalas sie? bo mi sie wydaje ze nie.. a to pierwsza droga po tym, jesli sie czlowiek nie zgadza z decyzja.
zreszta tu probujesz zastraszac kogos (tylko wlasnie, kogo?) jakimis odwolaniami do w-wy itd.. po co?
zreszta mam nadzieje ze po (jak zwykle profesjonalnej:P) odpowiedzi Toma zrozumiesz czemu twoj ops byl zmuszony ci odmowic.
amen

oczywiscie ze sie odwołałam i mam dalej to robić ponieważ
jeszcze w tamtym roku takie rzeczy jak jublieusze były odliczane od dochodu!!!!
w moim przypadku nie było świadczenie ze strony pracodawcy mojego.
jaka jest możliwość uznania tego jako dochodu utraconego jeśli na przyklad byl to moj były pracodawca i było to ostatnie moje wynagrodzenie??? od niego oczywiście!!
jeszcze w tamtym roku takie rzeczy jak jublieusze były odliczane od dochodu!!!!
w moim przypadku nie było świadczenie ze strony pracodawcy mojego.
jaka jest możliwość uznania tego jako dochodu utraconego jeśli na przyklad byl to moj były pracodawca i było to ostatnie moje wynagrodzenie??? od niego oczywiście!!
Zwracam się z pytaniem,czy matka rencistka ma obowiązek utrzymywać 25 letniego syna,dlatego,ze jest u niej zameldowany.Jestem rencistką niedowidzącą,mam na utrzymaniu niedowidzącą ,uczącą sie córkę i męza inwalidę.Syn mój Piotr KAŁUŻA, miał wypadek w pracy w Markecie Tesco, gdzie był zatrudniony i uległ wypadkowi.Ja otrzymuję wezwania do zapłaty za jego leczenie, a w Tesco twierdza,że pracowal bez UBEZPIECZENIA.Chyba TESCO powinno0 ponieść wydatki a nie ja.Kwota 244zł.to jest połowa mojej emerytury.Syn Piotr po wypadku nie pracował. Urszula Mrożek
Pismo skierowane do MOPS-u przy ulicy Jagiwllońskiej.
Pismo skierowane do MOPS-u przy ulicy Jagiwllońskiej.
Oprócz do pracowników mops katowice lub sko katowice - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
No i co w związku z TK
Ustawa w senacie
Postępowanie wobec dłużników alim. w OPS: informacja Departamentu Świadczeń Rodzinnych
zawiadomienie o wszczęciu postępowania zmiana decyzji zaliczki
umorzenie dochodzenia-o czyn z art.209 §1 kk
do Toma i innych -splata zaliczki
zaliczka alimentacyjna a spłata zaległych alimentów
Zaliczka a urlop dziekański