Do TOMA i YOSEMITA i innych !! BŁAGAM Pomóżcie - zaliczka a wyrok uchylający obowiązek alimentacyjny - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 lis 2008, 12:47

Błagam o pomoc !!! Pełnoletni chłopak wystąpił we wrześniu 2007 o zaliczkę , która została mu przyznana do 31.08.2008, gdyż spełniał wszystkie warunki. Dłużnik w czerwcu 08 przysłał wyrok Sądu, który stwierdza, że obowiązek alimentacyjny ustał z dniem 01 września 2007 r. Wyrok uprawomocnił się 30 czerwca 2008. W związku z tym kierownik ( nie ja ) uchylił od 1 lipca 2008 decyzję o przyznaniu zaliczki. Dłużnik teraz pisze pismo i straszy sądami, ponieważ ma zaległości wobec GOPS z tytułu wypłaconej zaliczki.
Co robić ??? 1. Wg mnie to nie są nienależne świadczenia - skąd chłopak i my mogliśmy wiedzieć we wrześniu 07, że Sąd tak zagra
2. Czy przypadkiem kierownik się nie pospieszył i ta decyzja powinna być zweryfikowana w oparciu o art. 145 KPA - paragraf 8
3. A jeżeli tak, to czy nie powinniśmy teraz wznowić postępowania w sprawie?
? 3. Czy teraz nie powinniśmy wystąpić do komornika o zawieszenie egzekucji ??

Zwariuję, błagam o pomoc!!!!!
~Basia

Napisano: 07 lis 2008, 13:02

nie miałem takiego przypadku więc nie chcę wprowadzic w błąd. Z tego co pamiętam na jakimś szkoleniu obiło mi się coś o uszy, że w takim wypadku rzeczywiście nie ma nienależnego (do końca bym się z tym nie zgadzał), ale dłużnikowi również nie można przypisac zadłużenia, ulega ono \"kasacji\" Nie pamiętam jednka podstawy tego twierdzenia - radzę skonsultowac się z jakimś prawnikiem.
~Yosemita Sam

Napisano: 07 lis 2008, 13:19

jezeli wyrok uprawomocnił sie 30 czerwca to też bym uchyliła od 1 lipca
~ela...

Napisano: 12 lis 2008, 15:13

Tez mam taki przypadek i na szkoleniu z ostatniego tygodnia powiedzieli, ze uchylenie od miesiaca, kiedy wyrok wplynal do Komornika (art. 14 - uchylka analogicznie)
~zestresowana

Napisano: 12 lis 2008, 21:27

nic analogicznie.

Osoba straciła prawo do zaliczki od września 2007. I w tym okresie należało uchylić decyzję i odmówić prawa do świadczenia. Inna sprawa to nienależnie pobrane. I tutaj za nienaleznie pobrane należałoby uznać jedynie świadczenia wypłacone po wydaniu orzeczenia przez sąd, bo osoba uprawniona do zaliczki po jego wydaniu powinna niezwlocznie zgłosić ten fakt w OPS. Jeśli chodzi o okres wcześniejszy to w żaden sposób nie można przypisać przesłanek NP do działania chłopaka.

PS. Robicie tradycyjne wszczęcie postepowania i zmianę/uchylenie na podstawie 163 kpa.

145 kpa miałby zastosowanie jakby wyrok o uchyleniu obowiązku zapadł przed wydaniem przez Was decyzji o zaliczce, a Wy byście o tym nie wiedzieli.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x